Gazdaság

Váratlan magyar húzás után zöld lámpát kaptunk a románoktól gázügyben

MTI
A román energiaszabályozó hatóság jóváhagyta az Európai Unió által támogatott bolgár-román-magyar-osztrák (BRUA) gázvezeték román-magyar szakaszára a kapacitáslekötési eljárást - közölte a román hatóság pénteken. Mindez azután érkezett, hogy a magyar hatóság a várakozásokkal ellentétben nem tart ilyen eljárást a vezeték teljes román-magyar-osztrák szakaszára, csak a magyar-román részre. Erről bővebben a hét elején írtunk:
Az úgynevezett Open Season (kapacitáslekötés) eljárást július végén kell meghirdetni a korábban megszabott ütemterv szerint. A román hatóság döntése nyomán ez lehetővé válik.

Magyar részről a projektben résztvevő FGSZ Zrt. július 21-én közölte, hogy intenzív tárgyalásokat folytatott a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatallal (MEKH) a BRUA-projekt gazdasági stabilitásával és megvalósíthatóságával kapcsolatban, de ezek a tárgyalások nem jártak eredménnyel.

Az FGSZ ugyanakkor megvizsgálta, hogy a projekt mely részeit lehetne megvalósítani gazdaságilag életképes módon, és arra a következtetésre jutott, hogy a Romániából Magyarország irányába történő gázszállítás valósítható meg.

Az FGSZ szerint a Romániából Magyarországra juttatott gáz Szlovákia, Szerbia, Ukrajna és Horvátország irányába exportálható.

Az eredetileg tervezett projekt Magyarország és Ausztria közötti pillérével kapcsolatban az FGSZ a tárgyalások folytatását fogja indítványozni az osztrák partnerintézményekkel annak érdekében, hogy gazdaságilag életképes megoldást találjanak egy új projekt keretein belül, közölte egy héttel korábban az FGSZ.

A Transgaz a magyar fél döntése nyomán közölte, ez nem befolyásolja kedvezőtlenül a BRUA-gázvezeték megvalósulásának első szakaszát. A gázfolyosón évente 4,4 milliárd köbméter gáz szállítását tervezik. Eredetileg a költségeit 550 millió euróra becsülték, amiből 179 millió eurót az Európai Unió biztosít. A gázvezeték célja, hogy változatosabbá tegye Kelet-Közép-Európa gázellátási forrásait, és növelje az Európai Unió energetikai biztonságát.
nemet autoipar autogyartas
cimlap_2050klimasemlegesseg
shutterstock_1420888847
nyugdíj191203gettystock
varga mihály MTI
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
nemet autoipar autogyartas