Előfizetői tartalom

Amit eddig senki nem tudott a világ második legnagyobb gazdaságáról, most kiszámolták

Kevés ország büszkélkedhet olyan látványos fejlődéssel, mint amit Kína produkált az elmúlt évtizedekben: egy szegény, fejletlen országból a világgazdasági növekedés motorjává vált, miközben a népesség életszínvonala drasztikus mértékben javult. Ezek a tények nagyjából ismeretesek mindenki számára, arról viszont keveset tudni, hogy ezalatt az idő alatt hogyan alakult a jövedelem társadalmon belüli megoszlása, azaz az egyes csoportok milyen arányban részesültek a radikális életszínvonal-javulásból. Thomas Piketty, Gabriel Zucman és Li Yang legújabb tanulmányában erre kereste a választ.
Kína vitathatatlanul a legnagyobb nyertese volt a 20. század második felében felgyorsult globalizációs folyamatoknak, amihez persze kellett az is, hogy a kommunista berendezkedésű ország megnyissa kapuit a világ előtt. Mostanra dollárban számolva - az Amerikai Egyesült Államok mögött - a világ második legnagyobb gazdasága lett, amennyiben azonban a helyi árszínvonalat is számításba...

Tisztelt felhasználónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük, lépjen be az alábbi űrlapon:

 

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái