A nácik pusztításai miatt jóvátételt követelnek a lengyelek Németországtól
Gazdaság

A nácik pusztításai miatt jóvátételt követelnek a lengyelek Németországtól

Portfolio
Lengyelország vizsgálja annak lehetőségét, hogy a nácik háborús bűnei és az általuk okozott károk miatt további jóvátételt követeljenek Németországtól - jelentette be Arkadiusz Mularczyk, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselője.
A bejelentést a CNBC beszámolója alapján kedden - egy nappal az 1944-es varsói felkelés kitörésének áldozataira való megemlékezést követően - tette a lengyel kormánypárt képviselője. Arkadiusz Mularczyk elmondása szerint a németek

rengeteg pénzzel tartoznak a lengyel embereknek azért az óriási pusztításért, amit a második világháborúban véghez vittek.

Jaroslaw Kaczynski, a kormánypárt vezetője bejelentette, hogy már felállt az a bizottság, ami további háborús jóvátétel követelésének megalapozottságát vizsgálja.

A lengyel kormány történelmi léptékű válaszcsapásra készül.

- fogalmazott.

Lengyelország egyébként közvetlenül a háború után - mai értékén számolva - mintegy 640 milliárd dollárnyi jóvátételt kapott Németországtól, az 1950-es évek elején azonban az NDK vezetése (valószínűleg szovjet nyomásra) további kártérítést ígért. Ez képezheti a követelés jogalapját.

Angela Merkel szóvívője a lengyel politikusok kijelentéseire reagálva elmondta, hogy Németország kész anyagi, morális és politikai felelősséget vállalni a nácik cselekedeteiért, miképp azt az újraegyesítés óta is tette.

A lengyel követelés időzítése valószínűleg nem véletlen, tekintve, hogy az elmúlt időszakban nagyon elmérgesedett a viszony Lengyelország és az Európai Unió között. Az Európai Bizottság a múlt héten indított kötelezettségszegési eljárást az ország ellen, miután a hivatalos közlönyben megjelent az általános bíróságok szervezéséről szóló törvény. Sőt, a szervezet kilátásba helyezte a 7. cikk szerinti eljárás azonnali elindítását, ha Varsó nem vonja vissza a Legfelsőbb Bíróság tagjainak a nyugdíjaztatását lehetővé tévő új szabályozást.
Ipar 4.0 robot
Kásler Miklós EMMI
forint
Frankfurti tőzsde
autobaleset
varga mihály_mti
GettyImages-1006811190
mobilfizetés shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
Ipar 4.0 robot