Gazdaság

Behúzta Kína a féket: beszakadtak a külföldi tőkekihelyezések

MTI
Portfolio
Miután a kínai devizahatóság több adminisztratív eszközzel is fékezni akarta a kínai vállalatok külföldi tőkekihelyezését, hogy enyhítse a jüanra nehezedő leértékelődési nyomást, a friss adatok szerint ez úgy tűnik: jól működik. A ma közzétett első héthavi adatok szerint ugyanis Kína pénzügyi ágazaton kívüli külföldi tőkekihelyezése jelentősen, 44,3 százalékkal, 57,2 milliárd dollárra zuhant éves összevetésben.
A kínai kereskedelmi minisztérium honlapjára kedden felkerült adatok szerint ezen belül az 50 országot érintő, Egy övezet egy út programban az ázsiai ország pénzügyi ágazaton kívüli külföldi tőkekihelyezése 7,65 milliárd dollár volt a január és július vége közötti időszakban.

A 2013-ban elindított kezdeményezés célja Ázsia, Afrika és Európa összekötése dollármilliárdos projektekkel, ami Peking szerint a globális fejlődés motorja lehetne a jövőben.

Kína pénzügyi ágazaton kívüli külföldi tőkekihelyezése tavaly még 44,1 százalékkal, 170,1 milliárd dollárra emelkedett és részben erre reagálva a kínai kormány több intézkedést hozott, hogy próbálja lassítani a tőkekihelyezést, mert az gyengülési nyomást gyakorolt a jüanra és csökkenti az ország devizatartalékát. A jelek szerint ez a korlátozás a 44%-os első héthavi esés alapján működik és ez, illetve a dollár általános világpiaci gyengülése együttesen azt eredményezte, hogy az év elején még 7,00 közelében járó jüan/dollár árfolyam mostanra 6,7-ig visszajött, azaz a jüan jelentősen erősödni tudott.

Behúzta Kína a féket: beszakadtak a külföldi tőkekihelyezések
A kereskedelmi minisztérium ugyancsak kedden hozta nyilvánosságra, hogy Kínában a külföldi működőtőke-befektetések (FDI) értéke 485,42 milliárd jüant (72,66 milliárd dollár, 1 jüan 38,77 forint) tett ki az idei első hét hónapban, ami 1,2 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbihoz képest.

A minisztérium nem közölt júliusi FDI-adatot, a Reuters számításai szerint a múlt hónapban az FDI 11,8 százalékkal 43,88 milliárd jüanra csökkent éves összevetésben. A tavalyi FDI 813,22 milliárd jüan volt, ami 4,1 százalékkal haladta meg a tavalyelőttit, amikor a bővülés nagyobb, 6,4 százalékos volt.
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
karácsony gulyás_mti