Gazdaság

Két táborra szakadt az amerikai jegybank

Portfolio
Úgy tűnik, a Fed döntéshozói nem tudnak megegyezni abban, hogy mikor kellene kamatokat emelni: vannak, akik az alacsony inflációs környezetben óvatosak akarnak lenni, míg mások amiatt aggódnak, hogy súlyos következményekkel járhat az emelés elhalasztása.
Az amerikai jegybank (Federal Reserve) júliusi ülésének jegyzőkönyvét a CNBC elemezte, ekkor döntöttek az irányadó kamatok 1-1,25%-os sávban tartásáról. Az írásból kiderül, hogy a Fed döntéshozói azt várják, hogy hamarosan teljesül a Fed 2%-os inflációs célja is.

Rávilágít a jegyzőkönyv arra is, hogy az ülés néhány résztvevője aggódik az infláció csökkenése miatt és úgy vélik, a körülmények miatt a Fed megengedheti, hogy várjon még egy kicsit arra, hogy ez beinduljon. Más döntéshozók viszont amiatt aggódnak, hogy a teljes foglalkoztatottság számos kockázatot hordoz magában.

A Fed által figyelt fogyasztói kosár 1,5%-ot drágult a tavalyi bázishoz képest, ami bőven a jegybank célja alatt érték.

Abban egyetértettek a Fed döntéshozói, hogy a jegybank 4500 milliárd dolláros kötvényportfólióját redukálni kell; ezt a kitettséget a válság után szedték össze a gazdaság stimulációjának három hulláma alatt. A "mérleg" csökkentése "viszonylag hamarosan" elkezdődik majd a Fed tervei szerint.

A gazdaság állapotáról az ülésen résztvevők pozitívan nyilatkoztak, szerintük főleg a foglalkoztatottság és a háztartások fogyasztási adatai mutatnak szép számokat. Júliusban a lakossági fogyasztás egy picit visszaesett, ami elsősorban azzal indokolható, hogy nem volt számottevő fizetésemelés-hullám az elmúlt időben. Donald Trump adócsökkentési tervének megvalósulásával kapcsolatosan bizonytalanok a Fed döntéshozói.
Balaton Sound safetyfirst
forint200117
koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavírus coronavirus virus