Előfizetői tartalom

Egy titkos gazdaság manipulálja a színfalak mögül a politikát - Ez még csak a kezdet

Háhner Petra
Az álhírek problémája központi témává vált az elmúlt egy évben, és a mai napig egyre több ország választási eredményeivel kapcsolatban merül fel. A két techóriáson (Google, Facebook) hatalmas a nyomás, hogy megoldást találjanak, míg mások a médiaértés oktatását sürgetik. Utóbbi azért is szükséges, mert a Stanford Egyetem kutatása szerint az iskolás korúak többsége egyáltalán nem tudja megkülönböztetni a valós és a hamis híreket. Szintén csak kevesen tudják, hogy ma már a videókat is épp olyan könnyű manipulálni, mint a fotókat, ami miatt a jövőben még nagyobb veszély leselkedik a kevéssé tudatos hírfogyasztókra. Többek szerint valódi krízisről beszélhetünk, de tényleg az álhírek jelentik a bajt, vagy máshol gyökerezik a probléma? És mi lehet a megoldás?

Az álhírek jelensége főleg Donald Trump amerikai elnökké választása után került a globális és a magyar közbeszéd középpontjába. Ennek oka, hogy sokakat meglepett a reality szereplő-üzletemberből lett elnök győzelme, akik a Facebookra kezdtek mutogatni, azzal vádolva a techcég vezetőit, hogy az álhírek elleni sikertelen fellépésükkel ők döntötték el a versenyt. Az elmúlt...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái