Kezdődik az év egyik legfontosabb eseménye: két emberre figyel az egész világ
Gazdaság

Kezdődik az év egyik legfontosabb eseménye: két emberre figyel az egész világ

Portfolio
Idén is feszülten figyelnek a befektetők a ma kezdődő Jackson Hole-i jegybankár-konferenciára, azon belül is elsősorban a pénteki napra, amikor Janet Yellen is Mario Draghi is megszólal majd. A főszerep az EKB-elnöké lesz, a már nagyon várt bejelentésre viszont valószínűleg nem kerül sor ezen a konferencián, arra legalább szeptemberig várnia kell majd a piaci szereplőknek.
Mint 1978 óta minden évben, idén is megrendezi a Kansas-i regionális jegybank (Kansas City Federal Reserve) Jackson Hole-i konferenciáját, ahol a Fed vezetői mellett más országok jegybankárai, illetve a gazdasági élet más fontos szereplői összegyűlnek, hogy megvitassák a világgazdaság legfontosabb aktualitásait. Az általában csak jegybankári konferenciának nevezett esemény ma kezdődik és szombatig tart, címe alapján pedig a világgazdasági növekedés támogatásának lehetőségei kerülnek majd középpontba, de hangsúlyos szerepet kaphat az is, hogy a stabil növekedés és a szűkülő munkaerőpiac ellenére miért nincs még mindig érdem infláció a fejlett gazdaságokban.A piaci szereplők fokozott figyelemmel követik majd az itt elhangzó előadásokat, elsősorban azonban a pénteki nap lesz érdekes, ekkor beszél majd ugyanis Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke, illetve Janet Yellen Fed-elnök is.

Útmutatást vár a piac Yellentől

Idén már két alkalommal (márciusban és júniusban) is kamatot emelt az amerikai jegybank, ami jelentős gyorsulást jelentett az elmúlt két év egy-egy szigorításához képest. Év elején még a piaci szereplők arra számítottak, hogy idén legalább háromszor, de talán négyszer is 25 bázisponttal emelheti majd az irányadó kamatot a Fed, most viszont már ott tartunk, hogy a piaci árazások alapján a harmadik, decemberi kamatemelésre sem kerül majd sor. Jelenleg kevesebb, mint 40%-os esélyt áraz a piac egy év végi emelésnek.

Kezdődik az év egyik legfontosabb eseménye: két emberre figyel az egész világ
A piaci szereplőket az bizonytalaníthatta el, hogy az elmúlt hónapokban jelentősen lassult az amerikai infláció: év elején még jóval a Fed 2%-os célja felett tartózkodott az éves infláció, júniusban viszont már csak 1,7%-kal emelkedtek éves bázison a fogyasztói árak. Különösen aggasztó a maginflációs mutató értékének hónapok óta tartó csökkenése.

Kezdődik az év egyik legfontosabb eseménye: két emberre figyel az egész világ
A lassuló infláció természetesen a befektetők inflációs várakozásaiba is beférkőzött: az inflációvédett állampapírok hozama alapján közepes és hosszabb távon is mindössze 1,6-1,8%-os inflációra számít a piac.

Kezdődik az év egyik legfontosabb eseménye: két emberre figyel az egész világ
Az amerikai infláció jelentős lassulása a Fed döntéshozóit is két táborra szakította, ami a júliusi kamatdöntő ülés után kiadott jegyzőkönyvben is kiütközött. Az egyik tábor óvatosságra int a jövőbeli kamatemelések időzítésével kapcsolatban, mondván, "minek sietni, amíg nincs erős inflációs nyomás a gazdaságban", több döntéshozó azonban úgy gondolja, hogy súlyos következményei lehetnek a kamatemelések elhalasztásának, később ugyanis emiatt sokkal gyorsabb szigorításra lehet majd szükség, ami jelentős felfordulást okozhat majd a piacokon.

A befektetők tehát fokozottan figyelnek majd minden olyan üzenetre, ami az amerikai inflációt, illetve ezzel összefüggésben a következő kamatemelés lehetséges időpontját érinti. Emellett arra is érdemes lesz figyelni, hogy Yellen elárul-e majd valami újdonságot a 4500 milliárd dolláros jegybankmérleg tervezett leépítésével kapcsolatban.

Főszerepben az EKB elnöke

A konferencia második napján megszólal majd Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke is, akit ezúttal talán amerikai kollégájánál is jobban várnak a befektetők. Ennek az az oka, hogy a javuló eurózónás konjunkturális helyzet miatt idén egyre optimistább hangnemet ütött meg az EKB elnöke, amit a piaci szereplők úgy értelmeztek, hogy rövidesen végre elkezdődhet az eszközvásárlási program havi keretösszegének fokozatos leépítése.

Június végén a jegybankelnöknek egy gazdasági konferencián sikerült még jobban befűtenie a várakozásoknak: Draghi ekkor úgy fogalmazott, hogy "a deflációs erőket reflációs erők váltották fel, a lassú inflációs dinamika pedig főként átmeneti tényezőkre vezethető vissza".

A piaci szereplők úgy értelmezték a beszédét, hogy Draghi egy nagy lépést tett a monetáris szigorításnak való megágyazás felé, ezért magasabb fokozatba kapcsolt az euró erősödése. A szellem kiszabadult a palackból, amin már az sem segített, hogy:

  • másnap egy névtelenséget kérő forrás kifejtette, hogy az EKB el szeretné kerülni a túl heves piaci reakciót,
  • illetve egy héttel később ismét megszólalt két magas rangú jegybanki tisztségviselő, akik a Reutersnek nyilatkozva elmondták, hogy a befektetők félreértelmezték Draghi szavait, a várakozások túlságosan előre szaladtak.


Bár névtelen források nyilatkozatairól volt szó, valószínűleg tudatos verbális intervenció történt, amivel megpróbáltak az EKB-nál kicsit tüzet oltani, és világosan kommunikálni a piaci szereplők felé, hogy napirenden van a monetáris politika lassú normalizálásának kérdése, siettetni azonban nem érdemes, mert azzal pont az ellentétes hatást érnek el: mivel a várakozások felhajtják az euró árfolyamát, az negatívan hat az inflációra, növelve ezáltal annak esélyét, hogy később vezeti csak ki az EKB a mennyiségi lazítási programját. Nem véletlen, hogy a júliusi kamatdöntő ülésen már óvatosabban fogalmazott Mario Draghi.

Bár a befektetők nagyon várják már az eszközvásárlási program jövőjével kapcsolatos nagy bejelentést, a júniusi konferenciát követő reakciót elnézve szinte kizárt, hogy Draghi bármi olyat mondjon, amire a befektetők rávethetik magukat.

Ilyesmire leghamarabb a szeptemberi kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón kerülhet sor, de az is lehet, hogy egészen októberig húzzák majd a döntést. Bár az eurózónás infláció még mindig elég messze van a jegybank 2% körüli céljától (júniusban 1,3%-kal nőttek a fogyasztói árak), ami indokolttá teszi az óvatosságot, közben sok helyről kap egyre élesebb kritikákat az EKB a kötvényvásárlási program miatt. Legutóbb például az a hír kapott nagy figyelmet, hogy a német alkotmánybíróság egyetértett az EKB kritikusaival, miszerint az intézmény az állampapírok tömegének vásárlásával túlléphetett saját mandátumán, ezért az Európai Bíróság állásfoglalását kérte az ügyben.(Címlapkép forrása: KAZUHIRO NOGI / AFP)
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
kinai elnok
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
napelem magyar zoldites