Draghi is visszafogta magát, de azért esik tovább a dollár
Gazdaság

Draghi is visszafogta magát, de azért esik tovább a dollár

Portfolio
Magyar idő szerint péntek délután megkezdődött az év egyik legjobban várt eseménye, azonban Janet Yellen annyiból csalódást okozott, hogy a kamatpolitikát szóba sem hozta. Most Mario Draghi EKB-elnökre várnak a befektetők, de ezek után meglepő lenne, ha "valami nagyot mondana".

Azért odaszúrt Trumpnak is

Beszédében Draghi burkolt utalást tett Donald Trump amerikai elnökre is, amikor azt mondta, hogy jelenleg a világkereskedelem szabadsága veszélyben van.

Új mélypontra küldte Draghi a dollárt

A feltörekvő piaci devizák az első nyertesei annak, hogy a Fed elnöke a várakozásokkal ellentétben nem beszélt a monetáris politikáról pénteki beszédében. A török líra és az orosz rubel is komoly rallyba kapcsolt, de a régióban a lengyel zloty is viszonylag jól szerepel. Csak a forint képtelen magához térni a tegnapi verbális intervenciót követően. Tovább a cikkhez

Draghi sem beszélt a kamatról

mario Draghi beszédében sem volt szó a várható kamatpolitikáról, az EKb elnöke arról beszél éppen, hogy az európai gazdaság beindításához a potenciális növekedést kell élénkíteni, az elöregedő társadalmak miatt pedig javítani kell a termelékenységet. A jegybankár szerint a növekedésösztönző lépések egy részét belföldön kell végrehajtani, de vannak olyanok, melyeket csak globálisan lehet hatékonyan bevezetni.

Mindjárt jön Draghi

Magyar idő szerint este kilenckor kezdődik Mario Draghi beszéde Jackson Hole-ban, azonban meglepő lenne, ha Yellen semmitmondó szavai után bármilyen komoly üzenettel állna elő. Az ugyanis szinte kizárható, hogy a két jegybankár ne hangolta volna össze szavait.

Yellen lemondott az újrázásról

A mai beszédével Janet Yellen gyakorlatilag lemondott arról, hogy Donald Trump újraválassza a jövő februárban lejáró mandátuma után - kommentálta több Fed-szakértő a beszédet. A Marketwatch által idézett nyilatkozatok azt emelik ki, hogy Yellen azzal, hogy megvédte a 2008-as válságot követő jegybanki lépéseket a pénzügyi stabilitás érdekében minimálisra csökkentette az esélyét annak, hogy még egy ciklust eltölthessen a Fed élén. Paul Answorth, a Capital Economics elemzője például úgy vélekedett, hogy a mai beszéd után Gary Cohn, az amerikai elnök jelenlegi gazdasági tanácsadója tekinthető a poszt első számú várományosa 2018-tól.

Így esik a dollárMég meg sem szólalt Yellen, de már csalódtak benne

Most kezd beszélni Janet Yellen, azonban a beszédét már kirakták a Fed honlapjára. Ebből kiderült, hogy a jegybankelnök egyáltalán nem fog beszélni a monetáris politikáról, elsősorban a pénzügyi stabilitás lesz a középpontban. A Fed elnökének beszéde elsősorban a válság tízéves évfordulójára épít, azt elemzi, hogy mit tettek a jegybankok azért, hogy ma erősebb a pénzügyi stabilitás, mint tíz éve, és milyen feladatok állnak még előttük, hogy ez tovább javuljon.

Már elindultak a nyilatkozatok programon kívül

A világ pénzügyi sajtója természetesen kiemelten követi a konferenciát, éppen emiatt már megjelentek az első nyilatkozatok. Loretta Mester, a clevelandi Fed elnöke például arról beszélt a CNBC-nek, hogy az ő gazdasági előrejelzésében még szerepe lehet egy kis jegybanki stimulusnak, ugyanakkor kiemelte, hogy a legfontosabb feladat most a monetáris politika normalizálása, ő személy szerint nem várná meg a 2%-os inflációt a harmadik kamatemeléssel. mester egyébként jelenleg nem szavazó tag a Nyíltpiaci Bizottságban, ellenben Robert kaplan, a dallasi Fed elnöke a kamatról is dönt idén. Ő a Bloombergnek nyilatkozott arról, hogy "türelmes" lenne abban, hogy a gazdasági stimulust leállítsa. A szakember nem zár ki egy újabb kamatemelést 2017-ben, viszont előbb szeretne meggyőződni arról, hogy az infláció emelkedésnek indul-e. A mérleg leépítésével kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy annak "hamarosan eljön az ideje".

1,18 körül várja a beszédeket a dollár

Az euró-dollár jegyzés alig mozdult a nap eleje óta, a jelek szerint a befektetők is a két jegybankár beszédeire várnak. Most kicsivel 1,18 felett jár a keresztárfolyam, ami minimális dollárgyengülést jelent tegnaphoz képest.


Hamarosan megszólal a világ két legfontosabb jegybankára

Már csütörtökön megkezdődött a kansasi Fed éves konferenciája Jackson Hole-ban, az igazi tűzijáték azonban pénteken kezdődik. Magyar idő szerint délután négy órakor Janet Yellen indítja a programot, majd öt órával később Mario Draghi, az EKB elnöke lép színre.

Yellen esetében a piac elsősorban a válság után felduzzasztott mérleg leépítésére fókuszál, mellyel kapcsolatban eddig csak annyit közölt a jegybank, hogy "viszonylag hamar" elindul. A befektetők most a legnagyobb esélyt arra látnak, hogy október lesz a várva várt időpont, amikortól kezdve a Fed nem újítja meg az összes lejáró értékpapírját. A leépítés menete egyébként már ismert, az induláskor havonta 10 milliárddal kevesebb értékpapírt újítanak meg, mint amennyi lejár, ezt a mennyiséget pedig negyedévente 10 milliárddal megemelik, így egy év múlva már havi 30 milliárdos mennyiség fut ki.

Az EKB továbbra is lépéshátrányban van a Fedhez képest, így Draghi mai beszédében még az lesz a legfontosabb kérdés, hogy utalást tesz-e a jegybankelnök arra, mikor kezdődhet meg az eszközvásárlások fokozatos visszafogása.

A konferenciáról igyekszünk folyamatosan tudósítani a délután és az este folyamán.

A címlapkép forrása: Alberto Pizzoli/AFP

A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
m3as