Gazdaság

Nagyobb járulékcsökkentést kérnek jövőre a munkáltatók

Portfolio
A tavaly novemberi bérmegállapodásban foglaltakon felül további munkaadói járulékcsökkentésre tesz javaslatot a munkáltatói oldal ősszel - írja a kormányközeli Magyar Idők.
A munkaadókat sújtó járulékok további csökkentését kezdeményezheti az őszi egyeztetések során a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) - mondta Rolek Ferenc, a szövetség alelnöke a lapnak. Ezt egyfelől egy nagyobb arányú köztehermérsékléssel, másfelől a 2019-re tervezett - legalább 6 százalékos bérnövekedés esetén ígért - negyedévenként 2 százalékpontos mérséklés egy részét előrébb hozva lehetne elérni szerinte. Rolek Ferenc felidézte: minden ágazatban jelentős bérfelzárkóztatás kezdődött, de ennek fenntartásához a versenyképesség- és hatékonyságnövelés elengedhetetlen feltétel, ehhez pedig jelentősen hozzájárulnak az alacsonyabb terhek.

A tavaly novemberi országos bérmegállapodás értelmében idén 5 százalékponttal csökkent a munkáltatók által fizetendő szociális hozzájárulási adó, 2018-ban pedig további 2 vagy 2,5 százalékponttal tovább mérséklődik, attól függően, hogy az éves bruttó béremelkedés a versenyszférában 2017 első kilenc hónapjában eléri-e az 11 százalékot vagy nem. A január-júniusi időszakban 11,1 százalékkal növekedtek a bruttó fizetések a (legalább 5 fős) vállalkozások körében, így a 11 százalékos feltétel várhatóan a január-szeptemberi időszakra is teljesülni fog. A megállapodás szerint 2019-től, összesen négy alkalommal, negyedévenként további 2-2 százalékponttal eshet a szociális hozzájárulási adó, ha az adott negyedévben teljesül, hogy az utolsó járulékcsökkentés végrehajtásának negyedévéhez képest legalább 6 százalékkal nőttek a bruttó bérek.

Vámosi-Nagy Szabolcs, az EY adószakértője a lapnak elmondta: abban az esetben van lehetőség járulékcsökkentésre, ha a lépés nem veszélyezteti a költségvetési egyensúlyt. Ugyanakkor a foglalkoztatás bővülése, valamint a minimálbérek emelése miatt a járulékbevételek is nőhettek. A szakértő szerint elsősorban a munkavállalókat sújtó terheket kellene mérsékelni, tehát a nyugdíj- és az egészségügyi hozzájárulást, mivel ha ezekben az alapokban keletkezik forráshiány, azt a költségvetés más bevételeiből kompenzálni lehet, ráadásul a munkavállaló egyből nettó bérnövekedést tapasztalhat.

Emellett ennek az elvonásnak közelebb kellene állnia a személyi jövedelemadó 15 százalékos mértékéhez, mivel arányosabbá tenné a rendszert. A munkavállalói terhen belül nyilvántartott 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulékot például el lehetne törölni, mivel ma már alacsony a munkanélküliség. A második helyen a munkaadókat sújtó adóterhek mérséklését javasolná a szakember, és csak ezt követően a személyi jövedelemadóét.
varga mihaly penzugyminiszter
parlament
GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
varga mihaly penzugyminiszter