Gazdaság

Szeptember 6-án ítélhetik el Magyarországot a menekültkvóta miatt

Portfolio
Szeptember 6-án délelőtt hirdet ítéletet az Európai Bíróság abban az ügyben, mely szerint Magyarország nem hajlandó az uniós kvótáknak megfelelő számú menedékkérőt befogadni - közölte pénteken a testület magyar sajtóreferense. Az előzetes főtanácsnoki indítvány alapján nem Magyarországnak áll a zászló.
Az Európai Bíróság szeptember 6-án délelőtt fél tízkor fogja kihirdetni az ítéleteit a menedékkérők kvóták szerinti elosztására vonatkozó magyar és szlovák ügyekben. Az ítéletekről az említett napon 10 óra körül sajtóközleményt fogunk kiadni - olvasható a bíróság magyar sajtóreferensének pénteki tájékoztatásában.

Az Európai Bíróság július végén jelentette be, hogy Yves Bot főtanácsnok a magyar és a szlovák beadványok elutasítását javasolja. Ez ugyan nem kötelező érvényű, de fontos a jövőbeli döntés szempontjából.

Miről van szó pontosan?

A keresetlevelet először a Szlovák Köztársaság nyújtotta be 2015. december 2-án (majd másnap csatlakozott a perhez Magyarország, később pedig Lengyelország), amelyben azt kérte a Bíróságtól, hogy

semmisítse meg a nemzetközi védelem területén Olaszország és Görögország érdekében elfogadott átmeneti intézkedések megállapításáról szóló, 2015. szeptember 22-i (EU) 2015/1601 tanácsi határozatot, és kötelezze az Európai Unió Tanácsát a költségek viselésére.

Az említett, a tagállamok belügyminisztereiből összeállt tanácsi határozat a migrációs válságra válaszul született 2015. szeptemberében, amely azt rögzítette, hogy a migránsok tömeges beáramlásának kezeléséhez segítséget nyújt Olaszországnak és Görögországnak. A határozat azt írta elő, hogy két év alatt 120 ezer, egyértelműen nemzetközi védelemre szoruló személyt helyezzenek át a két tagállamból az EU többi tagállamába egy kvóta alapján. Bár Szlovákia, Magyarország, a Cseh Köztársaság és Románia a tanácsban e határozat elfogadása ellen szavazott, a minősített többség mégis összejött, így a határozat értelmében Magyarországnak be kellene fogadnia 1294 menekültet. Éppen ezt a kötelező elosztási mechanizmust támadta meg először 2015 végén Szlovákia, majd ehhez csatlakozott Magyarország és Lengyelország.

Csanyi Sandor Prima Primissima dijatado
szergej lavrov oroszorszag
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
amerikai tozsdek erosodese