Előfizetői tartalom

Így nyúlták le az ország vagyonát az orosz oligarchák

Portfolio
A hivatalos, felméréseken alapuló statisztikák durván alulbecslik az Oroszországban uralkodó jövedelmi egyenlőtlenség mértékét - mutat rá a téma három szakértője közelmúltban publikált tanulmányában. Elemzésükből kiderül, hogy a Szovjetunió felbomlását követően elképesztő offshore-vagyont kezdett felhalmozni egy szűk réteg: mostanra az orosz magánszektor kezében lévő pénzügyi eszközök értékének durván fele offshore-vagyon, vagyis minden egy dollárnyi betétre egy dollárnyi offshore-pénz jut. Óvatos becslések szerint is a nemzeti összvagyon mintegy 43%-át birtokolja a társadalom leggazdagabb 1%-a, ami még az Egyesült Államokra jellemző állapotoknál is nagyobb vagyoni egyenlőtlenségre utal.

Néhányan nagyon meggazdagodtak a Szovjetunió felbomlása után. Nagyágyúk az oligarchák nyomábanFilip Novokmet, Gabriel Zucman és Thomas Piketty közgazdászok egy nagyon érdekes tanulmányt publikáltak a közelmúltban az oroszországi vagyoni egyenlőtlenségek témakörében. Piketty-t valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, ő a téma legnagyobb szaktekintélye, így amelyik elemzéshez...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái