Gazdaság

Lehet, hogy Kína egy lufi, de hogy most nagyon gyorsan száll, az biztos

MTI, Portfolio
Gyorsuló és a vártnál erősebb ütemben emelkedett a kínai feldolgozóipar teljesítménye augusztusban a gazdaság stabilizálódásával párhuzamosan. A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató együttműködésével készített felmérés pénteken közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke 51,6 pontra, hat havi csúcsra emelkedett. Elemzők a júliusi 51,1 pontnál valamivel alacsonyabb értékre, 50,9 pontra számítottak.
A Caixin/Markit adatai összhangban állnak az egy nappal korábban ismertetett hivatalos kínai felméréssel, amely ugyancsak a növekedési ütem gyorsulásáról tanúskodott. A kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index ugyanis 51,7 pontra emelkedett augusztusban az előző havi 51,4 pontról, miközben elemzők enyhe lassulást, 51,3 pontot vártak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat növekedését, 50 pont alatti értéke a visszaesését jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulására utal. A Caixin/Markit és a CFLP módszertana közti legnagyobb eltérés az, hogy az előbbi a kis- és középvállalatok, utóbbi az alapvetően állami tulajdonú nagyvállalatok teljesítményét méri.

Két napja a Moody's emelte a kínai növekedéssel kapcsolatos várakozásait, az ideit 6,6%-ról 6,8%-ra, a jövő évit 6,3%-ról 6,4%-ra.

Az újabb kedvező, a kínai gazdasági növekedés stabilizálódását jelző adatnak köszönhetően a kínai értéktőzsdéken emelkedtek az árfolyamok. A Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 0,52, a vezető sanghaji index 0,57, a hongkongi pedig 0,36 százalékos nyereségben állt a zárás előtt két órával.
autolipufogoooo
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
gyar
gyár190920
klimakiller
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Boris Johnson