Gazdaság

Ekkora deficit még sosem volt augusztusban

Portfolio
Augusztusban 163,1 milliárd forintos mínusszal zárt az államháztartás központi alrendszere, ami a legmagasabb nyolcadik havi deficit 2002 óta. Ez elsősorban a kiadás oldalon az uniós projektekkel van összefüggésben.

Méretes augusztusi hiány

Az elmúlt évekhez képest jelentős hiányt ért el augusztusban a költségvetés. A 163,1 milliárd forint egyúttal a legnagyobb augusztusi deficit 2002 óta.

Ekkora deficit még sosem volt augusztusban

A Nemzetgazdasági Minisztérium előzetes adatközléséből csupán annyi derül ki, hogy tovább pörögtek az uniós projektekhez kapcsolódó állami kifizetések, miközben Brüsszel az uniós pénzeket még nem utalja. Vagyis az állam megelőlegezi ezeket az összegeket.

Az első nyolc hónapban már 1324,6 milliárd forintnyi kifizetés történt ezen a soron, míg az első hét hónapban ez az összeg 1090 milliárd forintot tett ki. Vagyis csak augusztusban 235 milliárd forintot fizetett ki az állam ezen a jogcímen.

A mielőbbi sikeres projektmegvalósítás érdekében ezeket a hazai költségvetés megelőlegezi, azonban egyelőre az Európai Uniótól jóval kisebb nagyságrendben érkeznek visszatérítések

- olvasható az NGM magyarázata.

A deficit elszaladásának másik oka, hogy az iskolakezdés miatt a kormány már augusztusban átutalta a családoknak a szeptemberre esedékes családi támogatásokat, ez 33 milliárd forintos többletkiadást eredményezett.

Érdekes félmondat

Végezetül kijelenthető, hogy az uniós módszertan szerinti 2,4%-os hiánycél az államháztartás stabilitásának megőrzése mellett továbbra is biztonsággal teljesíthető

- zárja közleményét az NGM.

Értelmezésünk szerint ez akár azt is jelentheti ("az államháztartás stabilitásának megőrzése mellett" kifejezés), hogy a kormány és az NGM kész további intézkedéseket bevetni idén, ami érintheti a költségvetést és a rendelkezésre álló mozgásteret.

Főleg, ha az egy hónappal ezelőtti NGM-közlemény utolsó mondatával vetjük össze ezt a mondatot, amikor ez a rész úgy szólt, hogy "kijelenthetjük, hogy az államháztartás helyzete stabil, az uniós módszertan szerinti 2,4%-os hiánycél továbbra is biztonsággal teljesíthető".

Erre utalt Banai Péter is az M1 műsorában csütörtökön. Elmondása szerint az uniótól befolyt bevételek nem egészen 300 milliárd forintot tettek ki. Az átlagos uniós társfinanszírozást alapul véve az 1300 milliárd forint belföldi kiadáshoz 1000 milliárd forint uniós bevételt kellene elszámolni, az említett mindössze 300 milliárd forint bevétel helyett. Így mintegy 700 milliárd forintot előlegezett meg a magyar költségvetés. Hozzátette, ezzel korrigálva az év első nyolc hónapjának hiányát, "igen moderált", 200 milliárd fölötti lenne a hiány.

Hogy mekkora költségvetési mozgástér áll a kormány rendelkezésére, arról itt írtunk:Időarányosan egyébként a költségvetés nem mutat kirívó lefutást.

Ekkora deficit még sosem volt augusztusban


Ekkora deficit még sosem volt augusztusban
BFALU20191201033
valgyimir putyin
nyelvvizsga tamogatas emmi
fortepan_84587-cimlap
GettyImages-807406400
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
valgyimir putyin