Hatalmas pénzt költhet még el idén a kormány
Gazdaság

Hatalmas pénzt költhet még el idén a kormány

Portfolio
Közel 1000 milliárd forintra hízott a költségvetés első nyolchavi pénzforgalmi hiánya, ami csak első ránézésre magas. Banai Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára az M1 csütörtöki műsorában ezzel kapcsolatban arra mutatott rá, hogy ha az uniós források idei egyenlegével korrigáljuk a számokat, akkor jóval kisebb egyenleg adódik. Mindez azt is jelenti, hogy ha Brüsszel elkezdi folyósítani a pénzt az év hátralévő részében, akkor a kormány óriási költekezést hajthat végre.
Első ránézésre furcsának tűnhet, hogy idén ennyivel nagyobb a hiány, az ok azonban egyszerű. Az uniós támogatások kifizetése a duplája a tavalyi szintnek és az uniós támogatások kifizetése döntően hazai forrásból valósult meg, vagyis a magyar állam megelőlegezte az uniós forrásokat - magyarázta az államtitkár a műsorban.

A friss számokról itt írtunk:A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy
  • Az első nyolc hónapban több mint 1300 milliárd forintot fizetett ki a magyar állam a kedvezményezett vállalkozások, önkormányzatok és egyéb szervezetek felé.
  • Ezzel szemben nem egészen 300 milliárd forintnyi bevételt tudott elszámolni a magyar költségvetés az EU felől.
  • Egy átlagos társfinanszírozási arány esetén az 1300 milliárd forintos uniós kiadáshoz körülbelül 1000 milliárd forintnyi uniós bevételt kellene elszámolni.
  • Közben azonban csak 300 milliárd forint volt az elszámolt uniós bevétel, vagyis 700 milliárd forintot előlegezett meg a magyar költségvetés.

Ha ezzel a 700 milliárd forinttal korrigálnánk az év első nyolc hónapjának hiányát, akkor már egy igen moderált hiányszámot, 200 milliárd forint feletti összeget látnánk

- jelezte.

Arra a kérdésre, hogy mikor számolhatunk el az EU-val, úgy válaszolt, hogy idén is megvalósulhat az elszámolás, de lehetnek olyan tételek, amelyek után csak jövőre teljesít kifizetést az Európai Bizottság. Ki fog simulni ez a költségvetési helyzet, az Európai Bizottságtól is függően. Lehet, hogy már az idei évben, de lehet, hogy ez az elszámolás a jövő évre is át fog húzódni - magyarázta Banai Péter, aki hangsúlyozta azt is, hogy a megelőlegezés a GDP-arányos uniós hiányt nem érinti.

Jól látható, hogy az idei költségvetés alapfolyamatai nagyon kedvezőek (az uniós források egyenlegétől tisztított hiány csupán 200 milliárd forint körül van), így szinte biztos, hogy ha a jelenlegi folyamatok fennmaradnak, akkor az uniós módszertan szerint számolt államháztartási egyenleg jobb lesz a kitűzött 2,4%-os GDP-arányos értéknél. Ha ezt a kormány is érzékeli és időben felismerte, akkor könnyen elképzelhető, hogy az év utolsó negyedében új költségvetési lazító intézkedésekről dönt. Ha abból indulunk ki, hogy a korábbi évek utolsó négy hónapjában átlagosan mekkora deficit szokott keletkezni, akkor akár egy 300-400 milliárd forintos mozgástér is adódhat. Ez több, mint a GDP 1%-a.Hatalmas pénzt költhet még el idén a kormány
berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
migrációmenekültektörökország