A választás évében jön az új, nagyobb adócsökkentés
Gazdaság

A választás évében jön az új, nagyobb adócsökkentés

Portfolio
A levegőben lóg a tervezettnél nagyobb járulékcsökkentés jövőre, mivel valószínűleg a kormány nem aggódik a költségvetési folyamatok miatt. A munkáltatók nyertesei lehetnek a lépésnek, több ezer forint üti a markukat.

Az új pálya

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy a kormány 2018-ban az eredetileg tervezettnél nagyobb munkáltatói járulékcsökkentést hajt végre. A 2016-ban megkötött hat évre szóló bérmegállapodás értelmében jövőre 2 százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó és ha idén a bruttó átlagkereset 11%-kal növekszik, akkor a csökkentés mértéke 2,5 százalékpont lehet. Ez a 2,5 százalékpontos vágás lehet a legújabb hírek szerint 4 százalékpont. Egyetlen ábrán ez így nézne ki:

A választás évében jön az új, nagyobb adócsökkentés
Ha azt feltételezzük, hogy jövőre 4 százalékponttal 18%-ra csökken a munkáltatók által fizetendő szociális hozzájárulási adó mértéke, és a bérmegállapodás következő négy évre vonatkozó menetrendje így marad, akkor 2022-re 10 százalékra csökken a szocho.

Vagyis miközben 2016-ban még 28,5%-os terhet fizettek meg a munkáltatók a munkavállalóik után, addig 2022-re ez az adó- és járulékteher 11,5%-ra csökkenhet.

Ki fizeti és ki jár jól?

Ha a Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi számításaiból indulunk ki, akkor 1 százalékpontos szochoz-csökkentés 80 milliárd forintos bruttó bevételkieséssel járna. Ezt a hatást tompítja a bértömeg növekedése miatti bevételnövekedés, valamint a fogyasztási adókon visszafolyó bevételek (áfa és jövedéki adó). Ezek alapján megközelítőleg 1 százalékpontos szochoz-csökkentés 50 milliárd forintos nettó egyenlegromlást okozna a költségvetésben.

Vagyis a most kiszivárgott új tervek legfeljebb 100 milliárd forintos lyukat ütnének a jövő évi költségvetésen, az idei büdzsé kedvező állapota alapján pedig azt gondoljuk, az NGM-ben nem pánikolnak, hogy honnan szedjék össze erre a fedezetet. Épp a napokban mutattunk rá arra, hogy az idei évben több százmilliárd forintos mozgástér áll a kormány rendelkezésére a költségvetésben.

Ha abból indulunk ki, hogy a magasabb járulékcsökkentésből fakadó előnyt teljes egészében átadják a munkavállalóknak, akkor a jövőre emiatt várható nettó átlagbér-emelkedés többlete 2500 forintot tenne ki. Így az átlagbért kereső munkavállaló esetén az idei évhez képest plusz 8500 forintnyi többletjövedelem keletkezik, ez éves szinten 102 ezer forint.

Ezeket a számításokat természetesen még befolyásolhatja, ha időközben a kormány és az érdekvédelmi szervezetek nagyobb minimálbér-emelésről állapodnak meg, mint eredetileg tervezték.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Kovács Attila
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
német200117