Gazdaság

Egy hónapot kaptak a lengyelek Brüsszeltől, hogy tisztára mossák magukat

Portfolio
Mivel nem találta kielégítőnek a lengyel bírósági reformról küldött magyarázatot az európai Bizottság, ezért ma úgy döntött, hogy a nyáron elindított kötelezettségszegési eljárást a második fázisba lépteti - közölte ma a Bizottság. Ez azt jelenti, hogy a lengyel hatóságoknak egy hónapjuk van korrigálni a bírósági reform keretében kifogásolt lépéseket, ellenkező esetben viszont az Európai Bíróság elé kerül majd az ügy. A lengyel zloty azonnali reakcióként fél százalékot esett az euróval szemben.

Hogy jutottunk el idáig?

A Bizottság 2017. július 26-án úgy határozott, hogy amint hatályba lép a rendes bíróságok szervezetéről szóló lengyel törvény - amelyet akkorra a lengyel parlament már elfogadott és a kihirdetés előtt áll a törvény - megindítja ezt kötelezettségszegési eljárást. Mivel a törvény ennek ellenére július 28-án hatályba lépett, a Bizottság el is indította ezt és felszólító levelet küldött a lengyeleknek, amelyben egyértelműen ismertette a jogi aggályait.

A felszólító levélre a lengyel hatóságok 2017. augusztus 31-én válaszoltak, de a12 oldalas válasz a múlt heti sajtóértesülések szerint nem volt kielégítő, így nem meglepő, hogy ma a kötelezettségszegés eljárás második fázisába léptette az ügyet a Bizottság.

Az, hogy így haladt tovább az ügy, azért sem meglepő, mert két hete Angela Merkel német kancellár is jelezte: ez a jogállamisággal kapcsolatos ügy túl fontos ahhoz, hogy csak úgy befogják a szájukat a béke kedvéért, és ezzel összhangban nem is engedi el a témát a Bizottság. Merkel egyébként a kvótaperben született döntésre adott magyar reakciót sem engedné csak úgy el, ahogy ez egy mai interjú alapján kiderült:A a mai bizottsági döntés azt jelenti, hogy indokolással ellátott véleményt küld Lengyelországnak a vonatkozó törvénnyel kapcsolatban és a lengyel hatóságoknak mostantól egy hónap áll rendelkezésre ahhoz, hogy meghozzák az ezen indokolással ellátott véleménynek való megfeleléshez szükséges intézkedéseket.

Ha a lengyel hatóságok nem hoznak megfelelő intézkedéseket, a Bizottság úgy határozhat, hogy az Európai Unió Bírósága elé terjeszti az ügyet.

Mit kifogásol a lengyel bírósági törvényben a Bizottság?

Az Európai Bizottság továbbra is úgy látja, hogy a lengyel törvény nem egyeztethető össze az uniós joggal amiatt, hogy eltérő nyugdíjkorhatárt vezet be a női (60 év) és a férfi (65 év) bírák esetében, és így a nemi hovatartozás alapján történő megkülönböztetést valósít meg. Ez ellentétes az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSZ) 157. cikkével és a foglalkoztatás területét érintő nemek közötti egyenlőségről szóló 2006/54/EK irányelvvel - mutat rá a közlemény.

A Bizottság emellett azzal kapcsolatban is jogi aggályokat vet fel, hogy az igazságügyi miniszter mérlegelési jogkört kap a nyugdíjkorhatárt elért bírák megbízatásának meghosszabbítása, valamint a bíróságok elnökeinek elbocsátása és kinevezése tekintetében, mivel ezek a rendelkezések aláássák a lengyel bíróságok függetlenségét, megsértve az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 19. cikkének (1) bekezdését, amelyet az Európai Unió Alapjogi Chartájának 47. cikkével összefüggésben kell értelmezni.

A fentiek mellett az új szabályok lehetőséget adnak az igazságügyi miniszter számára, hogy befolyást gyakoroljon az egyes bírákra, különösen a bírák megbízatásának meghosszabbítására vonatkozó homályos kritériumok és a meghosszabbításra vonatkozó döntés meghozatalával kapcsolatos határidő hiánya révén, és ezáltal aláássák a bírák elmozdíthatatlanságának elvét. Továbbá a bírósági elnökök felmentésével és kinevezésével kapcsolatos mérlegelési jogkör lehetőséget ad az igazságügyi miniszter számára, hogy befolyást gyakoroljon ezekre a bírákra, amikor azok az uniós jog alkalmazását érintő ügyeket bírálnak el.

Más is zajlik a lengyelek ellen

Fontos, hogy a ma második fázisba léptetett kötelezettségszegési eljárás nem érinti a Bizottság által 2016 januárjában indított, folyamatban lévő jogállamisági párbeszédet. A Bizottság 2017. július 26-án kiegészítő (harmadik) jogállamisági ajánlást adott ki, amely több más kérdés mellett erre a törvényre vonatkozott.

Frans Timmermans, a Bizottság első alelnöke szeptember 25-én a Bizottság nevében tájékoztatni fogja az Általános Ügyek Tanácsát a jogállamisági párbeszéd jelenlegi állásáról és amint egy múlt heti sajtóinformáció alapján kiderült: ki fogja kérni a tagállamok véleményét is a lengyel helyzetről.Ennek az lehet a célja, hogy felmérje: ki támogatná a lengyelek elleni 7-es cikkely szerinti eljárást. Ez akár alkalmat adhatna arra is, hogy a magyar kormány lengyelekkel szembeni elutasító álláspontját is kikényszerítsék, de ahogy korábban már Orbán Viktor kormányfő érzékeltette: a kormány a lengyelek mellett áll.

Így reagált a zloty

A kedd délután kijött hírre, a kötelezettségszegési eljárás második fázisba léptetésére azonnal esni kezdett a lengyel zloty: az euróval szemben 4,27 közelébe lendült, ami kéthetes mélypont. Összességében azonban nem nagy mozgásról van szó (0,5% körüli zloty gyengülésről), de azért a forint is kicsit megérzett. Az euróval szembeni jegyzések 307 fölé kerültek.

Egy hónapot kaptak a lengyelek Brüsszeltől, hogy tisztára mossák magukat


Egy hónapot kaptak a lengyelek Brüsszeltől, hogy tisztára mossák magukat
donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
donaldtrump