Előfizetői tartalom

A jegybank nem aggódik a gyors bérnövekedés miatt

Portfolio
Az infláció a korábban vártnál egy negyedévvel később, 2019 közepén fogja csak elérni a jegybank 3%-os inflációs célját - derül ki az MNB mai előrejelzéséből. A szakértők az idei második negyedév gyengélkedése ellenére is optimisták az exportkilátásokat illetően, a lakossági fogyasztás pedig a következő két évben is dinamikusan fog emelkedni. A 2017-2019-es időszakban a GDP átlagosan 3,5% körül bővülhet, miközben az államháztartási egyenlegcélok külön intézkedések nélkül is hozhatók. Sőt, idén még van egy kis tér költekezni is.

A jelentés főbb megállapításai: Az idén az alapinflációs mutatók kissé magasabbak lehetnek, mint azt júniusban várta az MNB. Ez azonban nem rontja a hosszú távú kilátásokat, sőt, 2018-2019-re kisebb áremelkedési ütemet vár az MNB (ld. a táblázatunkat). Az ellentétes irányba elmozduló várakozások oka, hogy az idei inflációban a tejárak sokkja hozott egy egyszeri emelő...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái