Lázár elismerte: idén már 670 milliárdot küldött Brüsszel
Gazdaság

Lázár elismerte: idén már 670 milliárdot küldött Brüsszel

Portfolio
Kevés gazdasági téma került szóba a 98. Kormányinfón, Lázár János miniszter elsősorban a magyar kormány és Brüsszel vitáiról, illetve az uniós forrásokról szólt.

670 milliárd már jött idén Brüsszelből

670 milliárd forint már megérkezett idén Brüsszelből a benyújtott számlák ellenértékeként, és még körülbelül ugyanennyit várunk

- pontosítja korábbi kijelentését Lázár. A 670 milliárd forintnyi brüsszeli kifizetés és a további 2 milliárd eurós idei lehívási terv nem újdonság már, ahogy ebben a cikkben összefoglaltuk a fejleményeket.

Nem evidencia, hogy egyetértünk a németekkel

Magyarország 30 éve úgy működik, hogy mindenben egyetértettünk Németországgal, az első nyílt vita a bevándorlás kérdésében történt. Az Európa jövőjéről kezdődő vitákkal kapcsolatban sem evidencia, hogy a magyar álláspont megegyezik majd a némettel

- folytatja a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Nem akarunk beavatkozni a német kampányba

A német választási kampányba Magyarország nem akar beavatkozni. Az biztos, hogy a választás után a német kormánynak lesz mondanivalója Európa jövőjéről,m az ezzel kapcsolatos vita tárgya lesz a bevándorlás is, ebben a vitában Magyarország azt fogja kérni, hogy tartsák tiszteletben az akaratunkat, hogy nem akarunk menekülteket befogadni - mondja Lázár Angela Merkel legutóbbi nyilatkozatára reagálva, mely szerint októberben az EU-csúcson kell megtárgyalni a "magyar kérdést".

Sokszor azt érezzük, hogy a száj Brüsszelé, de a hang Berliné, túl nagy német befolyás érvényesül az EU-ban

- mondja Lázár. A miniszter szerint a jövőben komoly vita lesz arról, milyen hatáskörök kerüljenek át Brüsszelhez a nemzetállamoktól, a magyar álláspont az, hogy továbbra is mi dönthessük el, kikkel akarunk együtt élni.

Lesz itt vita bőven. lesz olyan kérdés, melyben az eurót használó országok előre fognak lépni, és biztosan tesznek majd ajánlatot az eurót még nem használó országoknak

- hangsúlyozta Lázár. Szerinte a következő hónapok vitái érdemben befolyásolhatják a német-magyar kapcsolatokat is.

Nincs gond az uniós forrásokkal

Az Európai Unió az idén tudomásom szerint 2 milliárd eurót fog megfizetni Magyarországnak, erről van egy megállapodásunk az Európai Bizottsággal - mondja Lázár. Hozzáteszi, hogy már több pályázatot írtak ki, mint amennyi a teljes hétéves keretünk.

A számlák benyújtása folyamatos, a források megelőlegezését bírja a magyar költségvetés, a brüsszeli források megfelelő ütemben érkeznek

- emeli ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár hozzáteszi: nem probléma, ha fél-egy évet kell várnunk a pénzre, ezt a magyar állam meg tudja előlegezni, Brüsszelben is abban érdekeltek, hogy minél gyorsabban érkezzenek a források.

Ingyenes jogosítvány az érettségi mellé?

A kormány célja az, hogy aki középiskolába jár, az a tanulmányai végére ingyenesen szerezhessen egy jogosítványt. Egyelőre egy elvi felhatalmazást kapott az EMMI, hogy tegyen egy javaslatot, de még nem tudni, hogy ez a javaslat csak a vizsgadíj elengedésére vonatkozik-e majd, vagy a teljes képzés költségére - válaszolta újságírói kérdésre Lázár, aki elismerte, hogy az utóbbi időszakban nem szerepelt a kormány napirendjén a téma.

A vita még csak most kezdődik

Október elején indulhat az új nemzeti konzultáció az úgynevezett Soros-terv kapcsán. Soros György az elmúlt években többször konkrét javaslatokkal élt az EU számára, hogyan lehet a versenyképességét javítani, szerinte a gyógyszer a bevándorlás megszervezése, évente egymillió embert kell behívni a kontinensre. Nekik két éven keresztül összesen 30 ezer eurót kell biztosítani akár hitelfelvétel vagy adóemelés árán is - sorolja Lázár. Szerinte a nemzeti konzultáció arra vonatkozik majd, hogy az emberek ezeket az elképzeléseket támogatják-e.

A vita még csak most kezdődik, az Európai Bizottság már több javaslatot tett Európa jövőjéről, melyeknek fel-felbukkanó elemei Soros György elképzelései

- véli Lázár. A miniszter szerint szeptember végén érhet új fejezetéhez ez a vita, hiszen akkor jár le az a kétéves határidő, ami bizonyos bevándorló csoportok letelepítésével kapcsolatos. Ennek keretében

Magyarországnak is szeptember 26-ig kellene befogadni a megállapított számú menekültet

, de akkor új javaslatok és tervek is megjelenhetnek.

Hátba támadtak az ukránok

Magyarország hátbatámadásnak tekinti az ukrán nyelvtörvény módosítását, úgy gondoljuk, hogy Ukrajna ezzel elveszíti egy barátját és semmit nem nyer cserébe - mondja a miniszter. Hozzáteszi: Magyarország minden nemzetközi fórumon jogorvoslatot kér.

Jövő héten sem lesz kormányülés

Orbán Viktor holnap Lengyelországba, majd szombaton Vietnámba és Szingapúrba megy, ezért előreláthatólag a jövő héten sem lezs kormányülés, viszont a kabinetek üléseznek kedden - kezdi Lázár.

Lassan százados lesz Lázár János

A múlt heti elmaradt tájékoztató miatt most jön csak a 98. Kormányinfó, így ha Lázárék belehúznak, akkor két hét múlva jubileumot ünnepelhetnek. De ennél is fontosabb, hogy egy sor gazdasági téma kerülhet ma is terítékre:

  • A tavaly kötött bérmegállapodás esetleges felülvizsgálata
  • Magyar euróbevezetés, az EU jövője
  • Menekültválság, viták Brüsszellel
  • Uniós források kifizetése
  • Állami cégek tőzsdére vitele
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kórház