Hiába egyre drágább a sör a világ legnagyobb fesztiválján, az embereket ez nem zavarja
Gazdaság

Hiába egyre drágább a sör a világ legnagyobb fesztiválján, az embereket ez nem zavarja

Portfolio
  • Múlt vasárnap elkezdődött a világ egyik legnagyobb fesztiválja, az Oktoberfest.
  • Több éves csökkenést követőn idén várhatóan növekedhet a látogatók száma.
  • Miközben az európai jegybank az infláció 2% közelébe emelésével küszködik, addig a fesztiválon nyoma sincs ennek a gyenge árnyomásnak.
  • Az elmúlt három évtizedben a fesztiválon a sörök drágultak a legnagyobb mértékben, ami jól mutatja, hogy mit okoz a piaci verseny korlátozása. Ennek ellenére évről-évre egyre több sört iszik átlagosan egy látogató.


Múlt héten szombat éjfélkor, miután München polgármestere megcsapolta az első korsó sört, hivatalosan is kezdetét vette a világ legnagyobb fesztiválja, az Oktoberfest. A rendezvény története 1810-ig nyúlik vissza, ekkor vette ugyanis feleségül a később trónra kerülő Lajos herceg Terézia Sarolta szász hercegnőt, amire München teljes lakosságát meghívták. Eredetileg októberben tartották, később azonban időjárási megfontolásból a rendezvény nagy részét szeptemberre tették át, így most már csak a zárónapnak kell feltétlenül októberre esnie. Az elmúlt 207 évben mindössze 24-szer nem rendezték meg az Oktoberfestet, valamilyen járvány vagy háború miatt.

Az UniCredit bank elemzője készített egy érdekes anyagot, amelyben egy ilyen hétköznapi témán keresztül mutatja be többek között azt, hogy milyen hatással van a szabályozói környezet miatt korlátozott verseny az árakra, jelen esetben a sörére.

Néhány szó a látogatók számáról

Bár a 2011-es (6,9 milliós lokális) csúcshoz képest jóval kevesebben látogattak el 2016-ban az Oktoberfestre, az 5,6 milliós résztvevőszám miatt sincs oka szégyenkeznie a szervezőknek. Már csak azért sem, mert a 2011-es esemény hosszabb ideig tartott, mivel október 3-a, vagyis Németország egységesítésének napja a hét elejére esett. Idén ugyanez a helyzet, vagyis jó esély van rá, hogy az elmúlt évek csökkenő tendenciáját követően 2017-ben végre emelkedhet a látogatószám.

Hiába egyre drágább a sör a világ legnagyobb fesztiválján, az embereket ez nem zavarja

Még hogy nincs infláció?

Manapság a világgazdaság egyik legfontosabb kérdése az, hogy a nagy jegybankok rendkívül laza monetáris politikája ellenére miért ilyen alacsony az infláció. Ugyanez igaz Európára, illetve szűkebb értelemben az eurózónára is, ahol az Európai Központi Bank még mindig havi szinten több tízmilliárd euróval árasztja el a piacot, hogy sikerüljön tartósan elérnie a 2% körüli inflációs célját.

Az Oktoberfesten nincsenek ilyen problémák, hiszen az árak évről-évre dinamikusan növekednek, aminek a vendégek kevésbé, az árusok (és a jegybankárok?) viszont annál inkább örülnek. A következő ábra a német árszínvonal emelkedésének tendenciáját (piros vonal) hasonlítja össze az Oktoberfest inflációjával (fekete vonal), amelyen belül a legnagyobb részarányt a rendezvény területén vásárolható sörök, illetve a különböző húsételek képviselik.

Hiába egyre drágább a sör a világ legnagyobb fesztiválján, az embereket ez nem zavarja
Látszik, hogy miközben Németországban az általános árszínvonal mindössze 75%-kal lett magasabb 1985 és 2017 között, addig az Oktoberfesten nagyjából 230%-kal emelkedtek az árak (tavaly 3,5%-kal, idén 3,1%-kal). Sokak bánatára a sörök drágultak a legnagyobb mértékben, 250%-kal. Egy korsó (1 liter) sörért nagyjából 11 eurót kell fizetni.

Miért sikerül az az Oktoberfestnek, ami a világ egyik legnagyobb jegybankjának nem?

Egy az egyben nyilván nem célszerű összehasonlítani egy fesztivál árszínvonalának változását egy országéval, még kevésbé egy teljes valutaövezetével. Ettől függetlenül azonban érdekes lehet megnézni, hogy mi áll a drágulás hátterében. Az UniCredit szakértője három fontos szempontot állapít meg:

  • A szárnyasokból készült húsételek idén átlagosan 6,2%-kal kerülhetnek többe, holott az ágazati trendek ezt nem indokolnák. A jelentős drágulásnak az az oka, hogy mivel 2014-ben és 2015-ben csökkent, 2016-ban pedig németországi viszonylatban csak kis mértékben nőtt a szárnyasok ára, ezért a fesztiválon sem emelkedett olyan ütemben a húsételek ára ezekben az években, mint mondjuk a söré, vagy a müncheni tömegközlekedésé. Az egyes fesztiválhoz kapcsolódó termékcsoportok árszínvonala ugyanakkor nagyjából együtt mozog, ha úgy tetszik, "húzzák egymást", ezért fordulhatott elő, hogy idén így megugrott a húsételek ára.
  • A növekvő árakhoz természetesen az árusok (és a szervezők) egyre magasabb költségei is hozzájárulnak, ami különösen igaz a biztonsági kiadásokra: csak idén 5 millió euróval költ többet a városvezetés a résztvevők biztonságának biztosítására, amit valamilyen formában be kell szedni a kereskedőktől, így pedig közvetve a látogatóktól.
  • A legfontosabb árképző tényező viszont a verseny korlátozása. Németországban több mint 1300 sörfőző működik, ami komoly árversenyt teremt a piacon, az Oktoberfesten azonban a hagyományok miatt csak néhány, szigorú szabályoknak megfelelő bajor sörfőzde termékei forgalmazhatók. Mivel a kritériumoknak csupán 6 sörfőző felel meg, ezért a verseny erősen korlátozott, ami így nagyobb teret enged az áremelésnek.

Hiába egyre drágább a sör, az eladásokon ez nem nagyon érződik

Bár a korlátozott verseny miatt a nemzetgazdasági átlagnál sokkal gyorsabban drágulnak a sörök az Oktoberfesten, az 1990-es évek közepe óta jól látható emelkedő trend bontakozott ki a fogyasztásban, főleg ami az egy főre eső mennyiséget illeti.

Hiába egyre drágább a sör a világ legnagyobb fesztiválján, az embereket ez nem zavarja
Megjegyzés: a szürke oszlopok az elfogyott sör mennyiségét mutatják az egyes években (millió liter, bal tengely), míg a piros vonal az egy főre eső - literben kifejezett - átlagos sörfogyasztás alakulását ábrázolja (jobb tengely).
Bár 2016-ban az egy évvel korábbinál jóval kevesebb sör fogyott, ez nagyrészt a rossz időjárás miatti alacsonyabb látogatószámnak volt betudható. Az ábrára ránézve látszik, hogy az elmúlt évek jelentős drágulása ellenére az egy főre eső fogyasztás változatlanul növekvő trendet mutat.
Köszi, versenykorlátozás!
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
GettyImages-1135670779
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
donaldtrumpgolf