Juncker: nem léphetünk tovább a Brexit-tárgyalásokon
Gazdaság

Juncker: nem léphetünk tovább a Brexit-tárgyalásokon

Portfolio
Mivel nincs kellő mértékű haladás a fontos témákban az EU27-ek és Nagy-Britannia között, ezért nem lehet a kilépési tárgyalásokat a második fázisba, a kilépés utáni időszakról szóló egyeztetési fázisba léptetni - hangsúlyozta mai strasbourgi felszólalásában Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.
A Brexitről és a 2020 utáni EU-pénzekről is részletesen szó lesz a Portfolio most csütörtöki Budapest Economic Forum konferenciáján. További részletek:


Az már a kilépési tárgyalások múlt heti negyedik fordulóját követő brüsszeli sajtótájékoztató alapján is világos volt, hogy Theresa May brit kormányfő minapi firenzei beszéde ellenére nem volt igazán nagy előrelépés a három kulcsfontosságú területen ("kilépési számla", EU- s állampolgárok jogai, ír-északír határ kérdése). Emiatt a kilépési tárgyalásokat az EU részéről vezető Michael Barnier akkor és mai felszólalásában is azt mondta, hogy nem javasolhatja az EU27 közösségének a tárgyalások második fázisba léptetését.Barnier ezt részben azzal is indokolta, hogy egyelőre a brit kilépési számla terén hatalmasak a nézetkülönbségek. Ezzel valószínűleg arra utalt, hogy míg az EU a különböző szimulációk alapján nagyjából nettó 50-60 milliárd eurós "lelépési pénzben" gondolkodik, addig brit részről inkább 20 milliárd euró körüli összegeket körvonalaztak. Utóbbi kapcsán érdekes (ellentmondás), hogy Theresa May a minapi firenzei beszédében megígérte: a 2019 tavaszi brit kilépés ellenére végig befizetnék a szükséges pénzt a 2014-2020-as EU-ciklushoz, mert az a céljuk, hogy a brit kilépés miatt senki se kapjon kevesebbet a közös kasszából az előre megígért keretből, de senkinek se kelljen jobban a zsebébe nyúlni a brit kilépés pótlására.

Ha ezt a Magyarország számára megnyugtató üzenetet (nem lenne menetközbeni forráscsökkenés a 2014-2020-as periódusban) valóban komolyan gondolta May, akkor viszont az EU informális kilépési számlájához közelebbi összeget kellene vállalnia az országnak. A témáról azonban nagy a politikai megosztottság, így nagyon nehéz "lenyeletni" egy nagy kilépési számlát a brit társadalommal is.A kilépési tárgyalások második fázisa egyébként a Brexit utáni EU-s kapcsolatok tisztázásáról szólna (közös piaci tagság, kereskedelmi kapcsolatok, stb.), amelyről már nagyon szeretnének tárgyalni a britek, mert fogy az idő a kilépés jogi bekövetkezéséig. Közben azonban a brit vezető politikusok között még arról is éles vita zajlik, hogy a 2019. márciusi brit kilépés után szükséges-e egyáltalán átmeneti periódus: a keményvonalas Brexitesek szerint nincs ilyen időszakra szükség, a puha Brexitet szorgalmazók szerint viszont igen (maradjanak a közös piacban és a vámunióban, a teljes összegű befizetésekért cserébe), de abban sincs egyetértés, hogy ez 2, vagy 3 évig tartson.

Emellett egyre nyilvánvalóbb hatalmi harc zajlik a brit kormányban Theresa May kormányfő (puha Brexitet támogatja) és Boris Johnson külügyminiszter (kemény Brexitet támogatja) között a kormányfői tisztségért. Ezekre (May a firenzei beszédével akarta "lecsillapítani" Johnsont) is célozhatott mai beszédében Juncker akkor, amikor azt mondta: a beszédek nem jelentenek tárgyalási pozíciót, azaz jó lenne már végre tisztáznia a briteknek, hogy mit is akarnak, mert addig nem lehet haladni érdemben a kilépési tárgyalásokkal és nem lehet elkezdeni a második fázist, így félő, hogy túl kevés idő marad majd az érdemi témák kitárgyalására.A két vezérfelszólalást követően háromórás vita következett az Európai Parlamentben, amelyen a különböző politikai erők értékelték az eddigi Brexit-tárgyalások eredményét és határozatban mondta ki az EP, hogy az elégtelen. Így az EP arra kérte az Európai Tanácsot, hogy halasszák el az októberi EU-csúcsra tervezett döntést a tárgyalások második szakaszába történő átlépésről. A határozatot 552 igen szavazattal, 92 ellenében és 29 tartózkodás mellett szavazta meg az EP plenáris ülése.

Címlapkép forrása: AFP Fotó: PATRICK HERTZOG
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
fehér ház getty stock