Bármikor, egy pillanat alatt eléghet az összes pénzed - íme 5 ijesztő eset
Gazdaság

Bármikor, egy pillanat alatt eléghet az összes pénzed - íme 5 ijesztő eset

Portfolio
Képzeld el, hogy kinézel magadnak egy autót, összegyűjtöd rá a pénzt a párna alatt, aztán pár nap múlva már csak egy kiló kenyeret tudsz venni a megtakarításodból. Többször is előfordult már a történelem során, hogy a hiperinfláció miatt komplett vagyonok váltak köddé, most éppen Venezuela szenved a bolivár elképesztő leérékelődésétől. Még ennél is durvább volt, amit Jugoszlávia, Zimbabwe, vagy éppen Magyarország lakossága megélt korábban. Összeszedtük a történelem valaha volt legdurvább hiperinflációs időszakait.

5. Görög drachma - napi 17,84% - 1941-1945Bármikor, egy pillanat alatt eléghet az összes pénzed - íme 5 ijesztő eset
Német csapatok a Marita hadművelet közben. Fotó: Shutterstock
Míg 1939-ben 271 millió drachmás költségvetési többlete volt Görögországnak, a második világháború kitörésével 1940-re 790 millió drachmás költségvetési hiányt halmozott fel az ország. A világháború jelentősen lerontotta Görögország kereskedelmi forgalmát, 1941-re pedig a tengelyhatalmak megszállták az országot. Németország és szövetségesei keményen megsarcolták a görögöket, valamint arra kényszerítették a kormányt, hogy mintegy 400 ezer katona ellátmányát finanszírozzák.

Hogy eleget tudjon tenni a költségvetési deficittel küzdő ország a megszállók kérésének, a jegybank elképesztő ütemben kezdte el nyomtatni a pénzt, amelynek hiperinfláció lett az eredménye: 1943-ban volt olyan hónap, hogy napi 17,84%-ot veszített a drachma a vásárlóerejéből. Az ország fizetőeszközét 1946-ra sikerült csak stabilizálni.

4. Német márka - napi 20,87% - 1922-1923Bármikor, egy pillanat alatt eléghet az összes pénzed - íme 5 ijesztő eset
Pénzt számoló bankár a weimari köztársaság hiperinflációs időszakában. Fotó: Shutterstock
Az első világháború után a Német Birodalmat masszív háborús jóvátétel fizetésére kötelezték a győztesek, a háború alatt elértéktelenedett német papírmárkát (Papiermark) viszont nem fogadták el fizetőeszközként. A német kormány ezért hatalmas tételekben kezdte el külföldi valutára váltani saját fizetőeszközét, melynek eredménye hiperinfláció lett.

Az árak 3,7 naponként duplázódtak, amikor a legjobban tombolt a válság, 1923 októberében mintegy 29 500%-ot vesztett a márka az értékéből - novemberre egy dollár 238 millió papírmárkát ért. Bár a hiperinflációt még a weimari köztársaság kormánya fogta meg azzal, hogy lecserélték a papírmárkát a járadékmárkára (Rentenmark), ez az időszak nagyban hozzájárult Hitler és a nemzetiszocialisták hatalomra kerüléséhez is.

3. Jugoszláv dinár - napi 64,63% - 1993-1995Bármikor, egy pillanat alatt eléghet az összes pénzed - íme 5 ijesztő eset
A jugoszláv néphadsereg harckocsijai a tíznapos háborúban, mely során Szlovénia kivívta függetlenségét. Fotó: Peter Bozic, Wikimedia Commons
Miután a Szovjetunió felbomlott, Jugoszlávia is elkezdett szétszakadni és kezdetét vette a több, hosszabb-rövidebb konfliktusból álló délszláv háború. Amíg a konfliktus tartott, a frissen függetlenedett országok nem kereskedtek egymással, majd a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság (később Szerbia és Montenegró) nyugati szankciókat is kapott a nyakába, miközben egyébként megtartotta a kommunista időszakban megszokott túlköltekezésre, bürokráciára és masszív eladósodásra épülő gazdaságpolitikáját.

A jugoszláv dinár értéke rohamosan romlani kezdett, csak 1994 januárjában 313 millió %-ot veszített értékéből. Ötször értékelték át két év alatt a fizetőeszközt, mire sikerült megállítani a hiperinflációt, még 500 billiós bankjegyet is nyomtak belőle. Egy ideig szinte sehol nem fogadták el a fizetőeszközt, helyette a jugoszláv üzletekben többnyire inkább német márkával fizettek.

2. Zimbabwei dollár - napi 98,01% - 2007-2008Bármikor, egy pillanat alatt eléghet az összes pénzed - íme 5 ijesztő eset
Robert Mugabe (b), Venezuela elnökével, Nicolas Maduróval (j), 2016-ban. Fotó: Shutterstock
Robert Mugabe a 2000-es évek elején földreformot hirdetett, mely során a zimbabwei fehér farmerektől elvették a földjeiket és szétosztották a helyi, főleg fekete lakosság között. A reformok eredményeképpen 50%-os termelés-visszaesés következett a következő kilenc évben, közben a kormány a kongói polgárháborúba is belépett. Mind a tőke, mind pedig a lakosság menekülni kezdett Zimbabwéből, az események eredményeképpen pedig 2007-2008-ra hiperinfláció alakult ki az országban.

2008 novemberére durvult be a legjobban a hiperinfláció: a zimbabwei dollár ebben a hónapban 79 billió százalékot vesztett az értékéből - egy vekni kenyér 35 millió zimbabwei dollárba került, miközben naponta duplázódtak az árak. Az afrikai ország jegybankja nem tett különösebb erőfeszítést a fizetőeszköz stabilizálására, inkább átvették az amerikai dollárt és a dél-afrikai randot.

1. Magyar pengő - napi 207,19% - 1946Bármikor, egy pillanat alatt eléghet az összes pénzed - íme 5 ijesztő eset
Elinflálódott pengő-bankjegyeket söprögetnek a forint bevezetése után, 1946-ban. Fotó: Mizerák István, Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára, Budapest, Wikimedia Commons.
A második világháború gazdaságilag és infrastrukturálisan is romba döntötte Magyarországot, majd a szovjet csapatok megszállták hazánkat. Nem elég, hogy a háború alatt rengeteg hitelt vett fel a kormány, hogy a német háborús törekvéseket támogatni tudjuk (amit Németország végül sosem térített meg), de még jóvátétel fizetésére is kötelezték a magyarokat a győztesek - ez közvetlenül a háború után egyes becslések szerint a GDP mintegy felét elvitte. Közben a monetáris politika fölött gyakorlatilag átvették az oroszok az uralmat, akik ész nélkül nyomtatni kezdték a pénzt, a magyar jegybanki szakemberek figyelmeztetését teljesen figyelmen kívül hagyva.

Míg 1944-ben a legnagyobb címletű fizetőeszköz 1000 pengő volt, 1946 közepére már 100 trilliós címletet is nyomtattak, az árak 15 óránként duplázódtak és 1946 júliusában mintegy 13 600 000 000 000 000%-ot inflálódott a pengő. Egyes becslések szerint augusztusra már az összes forgalomban lévő magyar bankjegy értéke a dollár ezredrészét érte. A helyzetet végül az arannyal fedezett forint kibocsátásával sikerült orvosolni, a magyar pengő litániája pedig a valaha volt legdurvább hiperinflációként vonult be a történelembe.

Források: Business Insider, Nomad Capitalist, CNBC, Cambridge University, Wikipedia.
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
m3as