Előfizetői tartalom

Agyondolgozzák magukat, de évtizedek óta nem jutnak előrébb

Háhner Petra
A túlóra elleni verejtékes küzdelem magyar szemmel talán kissé nevetségesnek tűnhet, de a japánok néhány éve folyamatosan új intézkedéseket vezetnek be a munkaidő csökkentése érdekében. Japánban ugyanis a 12 órás munkanap teljesen normálisnak számít, ami nemcsak a dolgozók fizikai és lelki állapotára káros, hanem az ország gazdaságára is. De hogyan lehetséges az, hogy a japánok kivételesen sokat dolgoznak, mégis évtizedek óta stagnál a gazdaság? Azt is megnéztük, hogy mitől válhatott szélmalomharccá a kormány által elindított munkareform.

A japán vállalatok majdnem negyedénél dolgoznak olyan munkavállalók, akik havonta több mint 80 órát túlóráznak, a legtöbbször bármiféle kompenzáció nélkül, a cégek 12%-ánál pedig ez a szám a havi 100 órát is eléri. Azért fontosak ezek az adatok, mert havi 80 óra túlóra az a küszöb, amelyet átlépve emelkedik a halál kockázata. Japánban sokan lépik át ezt a határt...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái