Évtizedek óta nem történt ilyen - Mire számíthatunk az új Fed-elnöktől?
Gazdaság

Évtizedek óta nem történt ilyen - Mire számíthatunk az új Fed-elnöktől?

Portfolio
Nem valószínű, hogy a monetáris politikában érdemi változások lennének azzal, hogy több évtizedes szokással ellentétben nem Janet Yellent jelölte újra a Fed élére Donald Trump amerikai elnök, hanem Jerome Powellt bízta meg a fontos poszttal - véli egybehangzóan nagyobb kommentárjában két vezető bankház elemzője. Szerintük az sem okoz majd különösebb gondot, hogy szintén évtizedek óta példátlan módon nem közgazdasági, hanem jogi diplomával kerül valaki a világ legnagyobb hatású jegybankjának élére. Powell eddigi nyilatkozatai alapján esélyes, hogy a pénzügyi szabályozás lazítását fogja majd levezényelni az új Fed-alelnökkel karöltve és ez egyébként fontos szempont is lehetett abban, hogy Trump végül őt jelölte a posztra.

Jó kompromisszumnak tűnik

Bernd Weidensteiner, a Commerzbank elemzője szerint bár vannak arra utaló jelek, hogy Powell majd különutas magatartást tanúsít a Fed élén, de összességében mégis az valószínű, hogy a két elődje, Ben Bernanke és Janet Yellen által megkezdett úton halad tovább. Az elemző szerint lényeges ok lehetett abban, hogy Trump végül Powellt jelölte és nem Yellent, hogy utóbbit sokan még a népszerűtlen Obama-korszak emblematikus figurájának tekintenek a republikánus pártban, így nehézkesebb lett volna az elfogadtatása a törvényhozási meghallgatáson. Márpedig Trumpnak semmi sem lehetett fontosabb, mint egyfajta gesztust tenni a párttársai felé, hogy ezáltal is növelje az esélyét az általa tervezett gazdaságpolitikai lépések keresztülvitelének (amihez nagy szüksége van a republikánusokra mindkét házban).

Ha így nézzük, akkor Powell jelölése végülis jó kompromisszumnak tűnik, hiszen eddigi Fed-kormányzói szavazási mintája sosem tért el a konszenzusos döntéstől, így kisebb kockázatot jelent, másrészt a pénzügyi dereguláció élharcosának számít, ami Trumpnak is kedves.

A Commerzbank elemzője szerint sokan félnek attól (illetve reménykednek abban), hogy mivel Powellnek nincs közgazdasági diplomája (ami 1979 óta a Fed-elnökök sorában példátlan), nehéz lesz megszavaztatnia a Nyíltpiaci Bizottság ülésein a saját "akaratát". Az esetleges képzettségbeli "korlátok" miatt azonban nagyon valószínű, hogy Powell majd mindig a konszenzussal próbál együtt haladni. Ez pedig végülis zökkenőmentes átmenetet jelenthet a Yellen-korszakból a Powell-korszakba és közben a kamatemelési ciklus folytatódhat a Fed már bejelentett mérlegfőösszeg-leépítési menetrendjével párhuzamosan - vázolja a kilátásokat a német elemző. Ezt egyébként Powell egy korábbi beszédének üzenetéből is levezeti a szakértő, aki anno azt mondta, hogy a nézetkülönbségeket a Fed ülésein kell megvitatni, nem pedig a nyilvánosság előtt.

Fontos egyébként tudni, hogy a képzettségbeli korlátok csak nagyon áttételesen értendők, hiszen Powell már öt éve Fed-kormányzó és médiajelentések szerint komoly erőfeszítéseket tett, hogy monetáris politikai szakértővé váljon.

A szabályozási téma kommentálása dönthetett

James Knightley, az ING Bank londoni elemzője is azt emelte ki kommentárjában, hogy nagyon valószínű: Yellen monetáris politikai hozzáállását viszi majd tovább Powell, hiszen egyszer sem szavazott a többségi döntés ellen, amióta Fed-kormányzó és nyilatkozatai alapján úgy tűnik: a fokozatosság híve a kamatemelés és a Fed mérlegfőösszeg leépítése témájában is. Meglátása szerint végül a pénzügyi szabályozási kérdéshez való hozzáállása miatt esett rá Trump választása Yellen helyett. Utóbbi ugyanis nemrég olyat talált mondani, hogy nem feltétlenül látszanak a kedvezőtlen hatásai a szigorodó banki tőkekövetelményeknek, míg Powell szerint nem minden problémára jó megoldás a tovább szigorodó szabályozás.

Az elemző szerint tehát Yellen fokozatosságot tükröző hozzáállása folytatódhat majd a monetáris politikában (jövőre 2 kamatemelést vár a Fed-től, nem pedig hármat, mint az a Fed prognózisában van), de a pénzügyi szabályozás terén az új Fed-alelnökkel (Randy Quarles) karöltve lazítás esélyes.

Az ING szakértője szerint Powell Fed-elnöki ciklusának első fele akár kényelmesen i telhet, hiszen az amerikai gazdaság egyre erősebb, a GDP-növekedés a formálódó adócsökkentési csomag miatt akár 3% felett is lehet, a munkanélküliségi ráta 16 éves mélyponton, így az élénkülő infláció mellett "nem kell mást tenni", mint fokozatosan emelgetni a kamatokat. Ezt a képet azonban rögtön megszavazhatja még Yellen elnöki ciklusa végén az, ha december 8-ig nem sikerül a törvényhozóknak megállapodnia az amerikai nominális államadósság plafon megemeléséről, mert ekkor a kényszerű kormányzati leállás miatt a gazdaság is károkat szenvedhet, a részvénypiacok pedig újra eshetnek. Ezt idővel majd ellensúlyozhatja a hadikiadások megnövelése, de a szakértő szerint a Trump által még a választási győzelemkor ígért nagy infrastrukturális fejlesztések inkább csak később várhatók (a 2018-2019-es évek nagy sztorijaként vázolja).

Címlapkép forrása: SAUL LOEB / AFP
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
m3as