Gazdaság

Lázár: Álhír az uniós támogatások akadozása

Portfolio
Zajlik a 104. Kormányinfó, melyen Lázár János eddig elsősorban az uniós források kifizetésével foglalkozott, illetve bejelentette, hogy Brüsszel nem ad pénzt a magyar határkerítésre.

Mikor lesz egyszámjegyű az szja?

Nem várható, hogy jövőre egyszámjegyű lesz az szja kulcsa, ehhez egyszerre több feltétlenek kellene teljesülnie. De az ezzel kapcsolatos terv továbbra is a kormány asztalán van. Most az ország számára a legfontosabb az adósság csökkentése, a költségvetési hiány kordában tartása, illetve a növekedés erősítése - mondja Lázár. Szerinte a 2018-as költségvetés elkészült a munkaadókkal egyeztetve, ahhoz tartják most magukat, az NGM szerint nincs szükség további adócsökkentésre.

Ezért optimista a kormány a növekedést tekintve

A harmadik negyedévben az autóiparban volt egy szokásos visszaesés, emellett az uniós források, a beruházások és a lakásépítések pörgethetik fel a negyedik negyedévben a magyar gazdaságot - mondja Lázár János azzal kapcsolatban, hogy mitől teljesülhet a 4,1%-os éves növekedési cél. Emellett kiemelte, hogy a KSH az utóbbi évek növekedési ütemét is rendre felülvizsgálta

Lázár is gratulál Tállainak

Tállai András teljesen helyesen járt el, amikor megkérdezte, miért kerül náluk többe a benzin, mint máshol - mondja Lázár János. Szerinte a probléma az, hogy az üzemanyagok kiskereskedelme kiskereskedők kezében van, akik eltérő árréssel dolgoznak. Így hasonló esetben ő személy szerint nem a Molhoz, hanem az adott kutat üzemeltető kiskereskedőhöz fordulna, de alapvetően helyesnek tartja a lépést. Szerinte "egy egyéni képviselőnek kutya kötelessége" ilyen esetben közbenjárni.

Brüsszelbe utazik hamarosan Lázár

Hamarosan Brüsszelbe utazok tárgyalni, ahol szóba kerül például az is, hogy Magyarország kifizeti a forrást a pályázatok nyerteseinek, és utána hogyan számol el Brüsszellel. Itt fontos és lényeges változásokat tervezünk december közepéig. Emellett szóba kerülnek a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárások, illetve atomenergiával kapcsolatos kérdések.

Ki dönt a paksi hitelről?

A paksi hitellel kapcsolatban a kormány azt a megbízást adta az ÁKK-nak, hogy mindig a legkedvezőbb finanszírozási lehetőséget vegye figyelembe. Kimondottan prioritás, hogy a lehívott hitelt minél hamarabb vissza is fizessük, de ezt mindig az adott pillanatban döntik majd el - mondja a miniszter. Lázár szerint jelen pillanatban a kamatszintek mellett megéri azonnal visszatörleszteni a lehívásra kerülő összeget. Elmondása szerint az orosz hitel legfontosabb előnye éppen az azonnali visszafizethetőség és előtörleszthetőség. Más forrásokat is megvizsgáltak a hitelszerződés aláírása előtt, de arra jutottak, hogy nem célszerű egy ekkora összeget 30 évre egyösszegben felvenni hitelként. Most a gyakorlatban a visszafizetés úgy működik, hogy az egyes részletek lehívása után mindig 60 napja van az ÁKK-nak arra, hogy eldöntse, visszafizetjük-e az összeget vagy sem.

Elszánt a kormány a ferihegyi gyorsvasúttal kapcsolatban

Hozott már a kormány egy elvi döntést Budapest és Ferihegy kötöttpályás közlekedésének fejlesztéséről egy gyorsvasúttal, ez fontos lenne a repülőtér fejlesztése miatt is. A nyomvonalról is született már egy döntés, mely szerint a vasútnak be kell mennie a repülőtérre. A kérdés, hogy a források hogyan alakulnak, a kormány elkötelezett, hogy ha nem lesz erre uniós forrás, akkor saját erőből is meg kell valósítani, ez az egyik fontos közelkedésfejlesztési prioritás a következő négy évben.

Már 1,3 millió válaszlevelet kapott a kormány

1 millió 295 ezer ember küldte vissza csütörtök délelőttig a nemzeti konzultáció kérdőívét, ez a korábbi konzultációkhoz képest is kiemelkedő - véli a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Kiállunk a lengyelek mellett

Lengyelországgal szemben a hetes cikkely szerinti eljárás megindítását kezdeményezte az Európai Parlament, a magyar kormány szerint azonban ennek az eljárásnak a megindításáról "szó sem lehet", semmilyen Lengyelországgal szembeni szankciót nem támogatunk. Lázár szerint az Európai Parlament átlépett egy hastárt, megtámadta egy tagállam szuverenitását, ezért a magyar kormány kész mindent megtenni, hogy megvédje Lengyelországot.

Nem kapunk pénzt a kerítésre Brüsszelből

Nem tartja indokoltnak Magyarország támogatását az Európai Bizottság a migrációs költségekkel kapcsolatban - jelenti be Lázár. Elmondása szerint ezzel kapcsolatban a migrációs biztos írt levelet a magyar belügyminiszternek. Korábban a magyar kormány a menekültválsággal kapcsolatos költségek felének megtérítését kérte Brüsszeltől, ezt utasították most el.

Ez az európai kultúrához méltatlan, hogy megfosztanak minket a támogatási lehetőségektől

- mondja Lázár, aki hozzátette, hogy a kormány megdöbbent a brüsszeli válaszon.

Berágott a kormány az amerikaiakra

Szövetségesek között teljesen szokatlan lépésnek tekintjük, és értetlenül áll előtte a kormány - reagált a miniszter arra a pályázatra, mely szerint az amerikai nagykövetség a független vidéki sajtót támogatná. Szerinte ezt akár a választási kampányba való beavatkozásként is értékelhetjük.

Részletek az Európa-Kína csúcsról

Kína és Közép-Európa közti csúcs házigazdája lesz Budapest november 26-27-én, emiatt a kínai miniszterelnök hazánkba látogat - mondja Lázár. Az esemény ténye eddig is ismert volt, viszont a konkrét dátum és a kínai kormányfő részvétele most vált nyilvánossá. Szerinte ez azért fontos, mert Kína súlya a világban egyre növekszik, ez pedig a régió országai számára is lehetőséget kínál. A Budapest-Belgrád vasútvonal építésének elindítását az eseményen közösen jelentheti be a magyar és a kínai fél, az ezzel kapcsolatos közbeszerzéseket a hónap végéig ki kell írni - teszi hozzá a miniszter.

"Álhír az uniós támogatások akadozása"

Lázár emlékeztet, hogy a kormány teljesítette az uniós források kiírására és kifizetésére vonatkozó vállalásait. (Azt, hogy a kormány sikeresen előfinanszírozza a forrásokat, eddig is lehetett tudni, a probléma a hírek szerint nem ezzel, hanem a brüsszeli utólagos finanszírozással lehet.) Lázár szerint vannak ugyan viták, de nincs semmi rendkívüli esemény a vizsgálatok ügyében. A jövő héten Brüsszelből érkező auditori vizsgálat elé áll a kormány, úgy gondolják, hogy az EU-pénzek elosztása terén minden hazai és uniós jogszabálynak megfelelőek a rendszerek. Szavai szerint

az EU-s kasszát nem fenyegeti semmilyen más veszély, csak az, hogy elfogy a pénz,

azaz, hogy a 7 évre szóló keretet 2018-2019-ben ki is fogják fizetni teljes egészében fizetni. A magyar hatóságok és az Európai Bizottság illetékesei közötti kapcsolatot úgy írta le: "beautiful friendship" (csodálatos barátság), és azt is hozzátette: kifejezetten korrekt eljárást tapasztaltak eddig a Bizottság részéről a vizsgálatok során.

A kormány egyre jobb gazdasági képet lát

Áttekintettük az ország gazdasági helyzetét, ami egyre jobban néz ki -mondja Lázár, felidézve a friss GDP-adatot. A növekedésünk meghaladja az uniós átlagot. A kormány úgy látja, hogy az előrejelzése visszafogott. (A 4,1%-os GDP-növekedés azért valószínűleg nem jön össze.) Az év hátralévő részében is dinamikus bővülést vár a kormány. A munkanélküliségi ráta is mélyen van, az unió egyik legjobb adata a miénk, mondja Lázár. (Közmunkásokkal együtt számolva az uniós átlag körüli érték adódik.) 2019-ben 70% alatt lesz az államadósság. A hitelminősítők emellett a külső államadósság csökkenését értékelték.

Ha csökken az államadósság, nő a függetlenség, nő a mozgástér

Az idén lesz nyugdíjprémium, és megkezdődik a 10 ezer forintos Erzsébet-utalvány postai kikézbesítésének előkészítése. (Ezek szerint ezúttal nem merült fel a köztisztviselőkkel való kikézbesítés tavaly dugába dőlt ötlete.)

Hamarosan megszólal Lázár János

Az eseményről a szokásoknak megfelelően beszámolunk.

cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
cimlap_olaj0916_2