Gazdaság

Új adókedvezményt kérnek, 3-4 millió embert érinthet

Portfolio
A Primus Magán Egészségügyi Szolgáltatók Egyesülete és az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége stratégiai együttműködési megállapodást kötött a pénztártagok, illetve a számukra szolgáltatást nyújtó magánegészségügyi szolgáltatók érdekében - jelentették be a csütörtöki eseményen. Itt kiderült az is, hogy konkrét kéréssel fordulnak a kormány felé, a tárgyalásokat megkezdték a Nemzetgazdasági Minisztériummal.

Fehérítésre van szükség

A szervezetek közös célt tűztek ki maguk elé csütörtökön ismertetett együttműködésük keretében. Növelni szeretnék a magánegészségügyi piac átláthatóságát, és ezzel hatékonyan képviseljék a magánszolgáltatókat preferáló 1 millió hazai pénztártag és családtagjaik érdekeit.

Leitner György, a Primus ügyvezetője a magánegészségügyi szolgáltatók piacáról meglehetősen optimistán nyilatkozott:

Úgy érezzük, hogy egy fordulat következett be a magánegészségügyi szolgáltatók életében. Az elmúlt évek fejlődése begyorsult, a láthatósága is megnőtt a nagyobb szereplőknek.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a legnagyobb 15-20 szolgáltató csupán a piac 10%-át fedi le, a maradék 90%-ot a lakásrendelők adják, akik szintén egyre komplexebbek, azonban kisebb praxisokkal rendelkeznek. Egyértelmű, hogy töretlen a fejlődés a magánegészségügy előtt, a költések évente 4-5%-kal növekedhetnek - húzta alá.

A magánegészségügyi költések hamarosan elérik az 1000 milliárd forintot és ebből 300 milliárd forintot tesz ki a járóbeteg-szakellátás és a diagnosztika területén elköltött összeg - mondta. Ennek a költésnek a nagy része viszont a szürkezónában bonyolódik, például nem történik számlaadás és fekete foglalkoztatás van a háttérben.

A szervezetek közös álláspontja szerint ezért a magánegészségügy - éves szinten legalább 100 milliárd forintra becsült - szürkezónájának kifehérítése össztársadalmi szinten is érzékelhető és érdemi-pozitív változást hozna, amelyben a szolgáltatók, az egészségpénztárak és a pénztártagok egyaránt érdekeltek.

Az egyesület ezen szeretne változtatni partnerek segítségével - mondta Leigner György, aki emlékeztetett az egyesület korábbi kezdeményezésére: a magánszolgáltatókat bekötnék a NAV-hoz online pénztárgépekkel, vagy a jogszabályok fokozottabb betartását szeretnék.

Változás a befizetésekben

Arra hívták fel a figyelmet, hogy a kedvezőtlen adóváltozások következtében az idei első 11 hónapban 40%-kal csökkentek az egészségpénztári munkáltatói befizetések. A cafeteriában igénybe vehető egészségpénztári befizetéseket súlyosan érintette ugyanis, hogy 2017 januárjától a munkaadók befizetései kikerültek a kedvezményes, addig 34,22%-os adókulcs alól a legfelső, jelenleg 43,66%-os sávba.

Kravalik Gábor, az ÖPOSZ elnöke a folyamatokat részletezve kifejtette, hogy a pénztártagok látványosan kiállnak ezzel szemben az egészségkasszák és a transzparens szolgáltatók mellett, mivel a pénztártagok befizetéseiket jelentős mértékben, a harmadik negyedévben 45%-kal növelték. Kihasználva a 20%-os adójóváírás lehetőségét (az ÖPOSZ 850 ezer tagot fed le, de a családtagokkal együtt 3-4 millió ember is érintett lehet). Ennek kapcsán arra is rámutatott az elnök, hogy a lakosság 40%-a nem ismeri ezt a 20%-os kedvezményt, és az ismertség növelésében mindenkinek felelőssége van, az államnak is.

Társadalmi szinten is mérhetően javítaná a prevenciós és egészségmegtartási hajlandóságot, ha a lakossági aktivitást újra jelentős munkáltatói támogatás erősítené - emelte ki. A munkáltatóknak komoly felelőssége van abban, hogy mit nyújt a munkavállalói számára a prevenciós kultúra területén, megtaníthatják a dolgozóikat öngondoskodásra.

A konkrét kérések

Javaslataik között szerepel:
  • Újfajta kedvezmény, az együttes megtakarítást kiemelten ösztönözze az adórendszer: amennyiben a munkáltató befizet a munkavállaló után a pénztári számlájára és a munkáltató ezt kiegészíti, akkor munkáltató befizetései után is járjon a munkavállalónak 20%-os adójóváírás, így a plusz kedvezmény a munkavállalónál, pénztártagnál csapódik le. Ebben az esetben mindhárom szereplő jól jár: a pénztártag, az állam és a szolgáltatók is. Kravalik Gábor később rámutatott: ezt minden típusú pénztár esetében kezdeményezik, egészségpénztárak és nyugdíjpénztárak esetében is.
  • Emellett azt kérik a kormánytól, hogy a munkáltatói befizetésekre vonatkozó adószabályokat módosítsa és tegye lehetővé, hogy a munkáltatók ismét aktívan és kedvezményesen támogathassák a dolgozók egészség- és nyugdíjcélú megtakarításait.

Merre tovább?

Javaslataikat egy korábban végzett Századvég-kutatás alapján fogalmazták meg. A Portfolio kérdésére válaszolva Kravalik Gábor kifejtette: ezeket a javaslatokat 2016 novemberében fogalmazták meg először, 2017-ben sikerült tárgyalásokat lebonyolítani, majd az egyeztetések szakértői szinten folytatódtak. Az innen érkező visszajelzések alapján nem várható, hogy a 2018-as parlamenti választások előtt változnának a jogszabályok, azonban ezt követően az elsők között fog szerepelni a pénztári tudatosság kérdésköre. Az eddigi kormányzati tárgyalások alapján azt állíthatjuk, hogy a kormány is elkötelezett az öngondoskodás mellett és partner kíván lenni az emberek hosszú távú nyugdíj- és egészségügyi célú megtakarításaiban - tette hozzá.

Leitner György a Primus korábbi kezdeményezéseiről szólva annyit árult el, hogy informális konzultáció zajlott a minisztériumokban, ahol a fogadtatás pozitív volt, azonban a jövő év második felében lehet reális ezekről konkrétan tárgyalni.

A magánegészségügyi piac kifehérítése érdekében hamarosan új kezdeményezés elindítását jelenti be a Primus Egyesület, saját védjegyet hoznának létre, amelyet csak az auditált, transzparensen és tisztességesen működő magánszolgáltatók kaphatnak meg és használhatnak.
japan01
koronvavirus
bkv troli
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
A lány, aki végrehajtotta a világ egyik legnagyobb hackertámadását, majd ezzel hencegett
zöld környezet levél
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
japan01