Gazdaság

Nincs mese: rosszabb a helyzet, mint Kádár idejében

Portfolio
Egészen eltérően értékelik az emberek azt, hogy jobb-e az élet, mint 50 évvel ezelőtt. A gazdaságilag sikeresebb országokban általánosságban örülnek az elmúlt fél évszázad fejleményeinek. Magyarországon ellentmondásos a helyzet, egy kicsivel többen vannak azok, akik szerint 50 éve jobb volt.
A Pew Research Center kutatása szerint Vietnamban változott legtöbbet a helyzet: 88% azt mondja, hogy ma jobb az élet, mint fél évszázaddal ezelőtt. Ez azonban annyira nem meglepő, hiszen akkoriban zajlott a vietnami háború. A második helyen India végzett (69%), a harmadik pedig Dél-Korea (68%) lett.

Mindegyik ország elképesztő átalakuláson ment keresztül azóta. Ugyanakkor Japán, Németország és Törökország lakossága (egyaránt 65% érzi kedvezőbbnek az életet) is sokkal jobbnak látja a jelenlegi körülményeket, mint az akkorit.Bar chart showing that globally, assessments vary on whether life is better or worse than 50 years ago


A lista másik végén jelenleg hatalmas gazdasági válsággal küzdő Venezuela van, ahol mindössze 10% gondolja azt, hogy most jobb az élet, és 72%, hogy rosszabb. Mexikó és Jordánia szerepel még hátul,

Magyarország a 28. helyen áll a felmérésben, ahol 32% gondolja azt, hogy most jobb az élet, mint 50 éve, és 39% azt, hogy rosszabb a helyzet, mint a kommunista egypártrendszer időszakában, Kádár János vezetése mellett.

Ez azért is érdekes, mert - a hasonló történelmet maga mögött tudó - Lengyelország például a 9. helyre került, ott az emberek 62%-a elégedettebb.

Éppen Magyarország előtt végzett Ghána, Brazília, és Franciaország, közvetlenül mögöttünk van Libanon, Peru és az elmúlt években adósságválsággal és a gazdaság hanyatlásával küzdő Görögország. Az emberek tehát gyakran a gazdasági helyezettel azonosítják az élettel való elégedettséget.Map showing where people think life is better or worse than 50 years ago


Az elégedettséget befolyásolja a képzettség is. Azok, akik képzettebbek, sokkal valószínűbb, hogy elégedettek az életükkel. Ebből a szempontból Lengyelországban, Peruban és Hollandiában van a legnagyobb szakadék, de Magyarországon is érzékelhető a különbség. Nálunk a képzetebbek 42%-a elégedett, miközben a kevésbé képzettek 29%-a. Csak két ország van, ahol fordított a helyzet: ez Törökország és Nigéria.

A Pew Research kutatásában 43 ezer embert kérdezett meg, 38 országban.
FrankfurtTőzsde
allampapir
BÉT
GettyImages-1132938888
Varhelyi Oliver hetfon mar atment a vizsgan
GettyImages-1171927220
trump
GettyImages-1185431673
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1132938888