Előfizetői tartalom

Hiába a brüsszeli nyomás, elfogadta a lengyel alsóház a kritizált törvényeket (2.)

MTI
Többórás éles vita után megszavazta pénteken a lengyel alsóház a legfelsőbb bíróságról szóló törvényt, illetve a bírósági reformot előkészítő jogszabályt is, amely az országos igazságszolgáltatási tanácsról szól. Az alsóházban a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt van többségben. Mindkét törvényt előzetesen számos alkalommal bírálta az Európai Bizottság, illetve az Európa Tanács emberi jogi szervének alkotmányjogi testülete, a Velencei Bizottság.

Az Európa Tanács emberi jogi szervének alkotmányjogi szakértői, azaz a Velencei Bizottság pénteken úgy foglalt állást, hogy komoly kockázatot jelentenek a lengyel igazságszolgáltatás egészére a Varsó által javasolt bírósági reformok. A testület tagjai azt is kifejtették, hogy a parlament felhatalmazása az országos igazságszolgáltatási tanács tagjainak kiválasztására...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés