Már Yellen is a bitcoinról beszél
Gazdaság

Már Yellen is a bitcoinról beszél

Portfolio
Az előzetes várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal emelte az alapkamatot a Fed szerdán, majd az ülést követő sajtótájékoztatón Janet Yellen sem okozott nagy meglepetést, kínosan ügyelt arra, hogy ne mondjon konkrétumot a jövőre várható kamatpályáról.

Fontosabb részletek
  • 25 bázisponttal 1,25-1,5%-ra emelte a kamatot a Fed
  • Kicsit javították a jövő évi növekedési jóslatot 2,1%-ról 2,5%-ra
  • 2018-ban három emeléssel számolnak
  • Yellen szerint a bitcoin egyelőre minimális szerepet játszik a pénzügyi rendszerben és spekulatív eszköz
  • A Fed sem tudja, miért nem emelkedik az infláció
  • Az adócsomag alapvetően kedvező az amerikai gazdaságnak, de félő, hogy tovább emelkedik az adósság

Ezt várják most

Januárra jelenleg majdnem 90% esélyt adnak a kamat tartásának a befektetők:


Márciusra viszont már egy kicsit esélyesebb az újabb 25 bázispontos szigorítás:


Vége is, mostantól mindenki januárra és márciusra figyel

Ezzel véget is ér a sajtótájékoztató, legközelebb január 31-én tart kamatdöntő ülést a Fed, de akkor nem lesz tájékoztató. Márciusban pedig már várhatóan Jerome Powell áll ki az újságírók elé.

Jó lenne felpörgetni a növekedést

A Fed üdvözölne minden olyan lépést, ami fenntartható módon 4% környékére élénkítené az amerikai gazdaság növekedését, de jelenleg nehéz ilyet elképzelni. Az adóreformra visszatérve kiemeli, hogy a jegybank önállóan nem értékelte a tervet, csak a kongresszusi bizottság véleményére támaszkodtak.

A sötétben tapogatóznak az inflációval kapcsolatban

Hosszabb távon a Fednek el kell gondolkodnia azon, mi van az inflációs trendek mögött. Azt például a jegybank sem tudja, hogy idén miért nem emelkedett a pénzromlás üteme. Viszont továbbra is nyitottak maradnak minden gondolatra azzal kapcsolatban, hogyan alakult át a gazdaság, ami az inflációra is hatással van. Elképzelhető például, hogy a jövőben alacsonyabb munkanélküliség kell majd ahhoz, hogy emelkedni kezdjen a ráta - mondja Yellen.

Aggasztó az adósság emelkedése

Az adóreform hosszabb távon oda is vezet, hogy emelkedik az amerikai államadósság, ami aggasztó folyamat - mondta Yellen. A rendszerszintű kockázatokról szólva kiemelte, hogy ma egy stratégiailag fontos bank esetleges csődjét sikerülne rendezetten lebonyolítani, nem rengetné meg a pénzügyi rendszert vagy a gazdaságot.

A bitcoint is kommentálta

A bitcoin jelenleg kis szerepet játszik a fizetési rendszerben, nem elég stabil az árfolyama és erősen spekulatív eszköz - kommentálja Yellen az utóbbi időszak slágertermékét. A részvénypiac kapcsán a Fed elnöke elmondja: nem gondolja, hogy jelentősen túlértékeltek lennének a részvények, ezt nem sorolja a fő kockázatok közé.

Vissza az inflációhoz

Yellen szerint a jegybank akkor sem lassít majd a kamatemelési ütemen, ha az infláció a 2%-os cél fölé emelkedik, hiszen szimmetrikus célról beszélhetünk. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik az inflációs folyamatokat.

Már számolnak az adócsomaggal

A Fed friss előrejelzéseibe már bekalkulálta azt, hogy a tervezett adóreformot elfogadják, ugyanakkor néhány döntéshozó tovább figyelemmel kíséri majd a hatásokat - válaszolja egy kérdésre az elnök. Várakozása szerint a csomag kissé élénkíti majd a növekedést a fogyasztáson és a magánberuházásokon keresztül.

Maradnak a tervek a mérleg leépítésére

A Fed nem tervezi, hogy változtat a mérleg leépítésének bejelentett menetén. A jegybank októberben kezdte fokozatosan kivezetni a lejáró értékpapírokat, de ez a folyamat lassú és fokozatos lehet.

Január végéig ellátja feladatát az elnök

A január 31-i kamatdöntés lesz számomra az utolsó, a következő másfél hónapban pedig mindent megteszek, hogy ellással a feladatom, és támogassam utódjelöltemet, Jay Powellt - mondja Yellen. Hozzáteszi: biztos abban, hogy Powell jó elnöke lesz a jegybanknak, szerinte utóda is a független, politikailag nem befolyásolt monetáris politikára törekszik majd.

Egyelőre a szokásos a menetrend

Janet Yellen az előzetesen kiadott közleményt olvassa fel, majd válaszol az újságírók kérdéseire.

Lassan emelkedhet csak az infláció

Az infláció kapcsán a Fed arra számít, hogy kissé emelkedik majd, 2 % körül stabilizálódik a következő években - emeli ki Yellen. Ez azonban viszonylag alacsonynak számít, hiszen 2% a jegybank célja.

A szavazásban volt egy kis meglepetés

A tagok 7:2 arányban döntöttek, az egyik különutas Neel Kashkari volt, akitől ez várható is volt, a másik viszont Charles Evans, a chicagói Fed elnöke, aki ezzel kis meglepetést okozott. Ők ketten a kamat tartására voksoltak.

Három kamatemelés jöhet jövőre

Így néz ki az úgynevezett dot-plot, melynek alapján a döntéshozók többsége 2018-ra három darab 25 bázispontos emeléssel számol, ami megfelel a piaci várakozásoknak:


Jobb lehet a növekedés

A jegybank a korábbi 2,1%-kal szemben már 2,5%-os bővülést vár 2018-ban az amerikai gazdaságtól, a munkanélküliség pedig még kicsit mérsékelődhet, jövőre 3,9% lehet - derül ki a friss prognózisból. Az inflációval kapcsolatban változatlanul 1,9% a becslése a Fednek.

Nincs meglepetés: plusz 25 bázispont

A várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 1,25-1,5%-os sávba emelte az alapkamatot a Fed Nyíltpiaci Bizottsága, ezzel már a negyedik hasonló lépést hajtotta végre a válságot követően.

Perceken belül kamatot emelhetnek Amerikában

A döntés előtt a piac szinte teljesen beárazta már a 25 bázispontos szigorítást, a CME Fed Watch Tool az alábbi esélyeket dobta fel pár órával a bejelentés előtt:Perceken belül kamatot emelhetnek Amerikában

Ennek alapján csak az emelés mértéke volt kérdés: 90% esélyt adtak egy 25 bázispontos lépésre és nagyjából 10%-ot egy 50 bázispontos, merészebb emelésre. Mivel a szerdai döntés borítékolható volt, ezért mondhatnánk, hogy a kamatkilátásokon lehet a hangsúly az ülés után. Azonban most még ebben sem bízhatunk, hiszen több tagnak is ez lesz az utolsó kamatdöntése, így pedig kérdés, hogy akarnak-e a 2018-as tagok nevében nyilatkozni. Valamit persze muszáj lesz mondaniuk, hiszen megjelenik a szokásos dot-plot a tagok kamatvárakozásairól, de előfordulhat, hogy ebben is a szokásosnál óvatosabbak lesznek majd. Februártól pedig várhatóan Jerome Powell személyében új elnököt is kap a jegybank.

Szokás szerint ez lesz a menetrend magyar idő szerint:

  • 20 órakor kijön maga a döntés
  • A lépéssel egyidőben megjelennek a Fed friss makrogazdasági prognózisai és a dot-plot
  • 20:30-kor kezdődik Janet Yellen sajtótájékoztatója, ami számára az utolsó ilyen esemény lesz
A címlapkép forrása: Jim Watson/AFP

Frankfurti tőzsde
forintdevizaárfolyam
bigben
factory worker gyári munkás hegesztés
vargamihály
Benzinkút
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavirus2