Gazdaság

Töröljék el az adófeltöltést! - Kérik a könyvelők

Portfolio
Hamarosan itt van december 20-a, amikor azoknak a vállalkozásoknak, akiknek előző évi nettó árbevétele meghaladta a 100 millió forintot, teljesíteniük kell a társasági és helyi iparűzési adó feltöltésére vonatkozó kötelezettségüket - hívja fel a figyelmet Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke. Meglátása szerint azonban ez a tevékenység nem több, mint felesleges adminisztráció, az állam bevétele ettől nem lesz több, ellenben a becslés kockázattal jár az adózók és a költségvetés számára is. Ezért is kérik évek óta ennek megszüntetését.
A feltöltés vagy más szóval az előleg-kiegészítés azt jelenti, hogy az érintett vállalkozásoknak meg kell becsülniük a tárgyévi teljesítményük eredményét előzetesen (azaz számba kell venniük a várható bevételeiket, költségeiket, az értékcsökkenést és a feltételezhető korrekciós és egyéb tételeket), és ez alapján kell társasági adójuk előlegét kiegészíteniük - emlékeztet a tanácsadó a közleményben.

Ez jelentős többletadminisztrációt jelent a vállalkozások számára, mely különösen a mikro- és kisvállalkozásokat terheli meg aránytalan mértékben. Ráadásul számos bizonytalansági tényező van, ami a becslést igen kockázatossá teszi. Elég, ha csak az év végi árfolyam-ingadozásokra gondolunk, vagy arra, amikor egy kivitelezési láncolatban a vállalkozás teljesítése a láncolatban előbb állók teljesítésének elfogadásától függ, esetleg arra, amikor a kereskedelemi partner a következő év elején ad kedvezményt. Az sem lehet egyszerű, hogyha egy kereskedelemmel foglalkozó cégnek előre meg kell becsülnie a karácsony környékén várható forgalmát.

A helyi iparűzési adó feltöltése is meglehetősen bonyolult folyamat, hiszen vannak vállalkozások, akiknek több telephelyük miatt, akár több önkormányzatnál is meg kell ezt tenni.

Amennyiben a vállalkozás elvéti az előírt minimális feltöltési értékhatárt, akkor mulasztási bírsággal lesz sújtható, ha túlbecsüli az eredményt, akkor ez likviditási gondokat okozhat, amely miatt "felelősségi vita" alakulhat ki az ügyvezetés és a könyvelés között. Túlfizetés esetén csak az éves bevallás benyújtásakor lesz lehetősége a vállalkozásnak a túlfizetés rendezésére, de csak a törvényben rögzített határidőt - a következő év május 31-ét - követően.

Ráadásul ez a költségvetésben is bizonytalansági tényező: emiatt kockázatos a bevételek évközi tervezhetősége és a beszedés egyenletessége.

Ezért az Adótanácsadók Egyesülete évek óta javasolja az adminisztráció csökkentésére vonatkozó beadványaiban

a feltöltési kötelezettség jelenlegi rendszerének az eltörlését. Ez nemcsak jelentősen csökkentené a vállalkozások adminisztrációs terheit, költségeit, hanem az kedvezően befolyásolná a költségvetés tervezhetőségét is.

Nem az adótanácsadók egyesülete az egyetlen, amely az előlegfeltöltés eltörlését javasolja. A Magyar Nemzeti Bank szakértői tavalyi versenyképességi anyagukban megfogalmazták erre vonatkozó javaslatukat. Az MNB akkori anyaga szerint az előlegkiegészítésre vonatkozó szabályozás hátrányosan érinti mind a vállalkozásokat, mind a költségvetést tervezhetőségét és bevételeinek évközi eloszlását. Azt elismerik a szakértők, hogy a feltöltési rendszer eltörlése az intézkedés évében egyszeri költségvetési bevételkieséssel járna, és ez megközelítheti a 200 milliárd forintot is. Emiatt felmerülhet szerintük egy több év alatt történő fokozatos kivezetés is (például a feltöltésre kötelezettek körének fokozatos szűkítése, a jelenlegi 100 millió forintos árbevételi hatás emelésével).
parlament
GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
parlament