Egy évtizede nem volt ilyen alacsony a magyar államcsőd esélye
Gazdaság

Egy évtizede nem volt ilyen alacsony a magyar államcsőd esélye

Portfolio
Már hosszú évek óta nem kell attól tartani, hogy Magyarországot az év végi toplistákon beválogatják a leginkább kockázatos országok közé, az idei évet pedig úgy tűnik, komoly sikerrel zárhatjuk ebben a tekintetben. Az országok kockázatosságát mérő CDS-felár ugyanis olyan alacsony szintre süllyedt 2017 végén, amire a világgazdasági válság óta nem volt példa.
A hét végére 93 bázispontra csökkent Magyarország 5 éves CDS-felára, ami azt jelzi, hogy egyre kisebb a magyar csőd valószínűsége ezen időhorizonton. A csődkockázati mutatónk az elmúlt hetekben olyan alacsony szintre süllyedt, amire 2008 közepe óta nem volt példa.

Egy évtizede nem volt ilyen alacsony a magyar államcsőd esélye

Ez komoly áttörés, ugyanis 2008 és 2012 között joggal félhettünk attól, hogy Magyarország felkerül azokra a listákra, ahol a leginkább kockázatos országok szerepelnek. Hazánk a világgazdasági válság kitörése után először szorult az EU és az IMF segítségére az uniós országok közül, ekkor került fel a kockázatosabb országok térképére, majd egy átmeneti megnyugvás után 2010-ben állt gyors emelkedési pályára a csődkockázati mutatónk.

Utóbbiban komoly szerepe volt az unortodox gazdaságpolitika meghirdetésének (pl. bankadó, különadók, végtörlesztés, nem valós magyar-görög párhuzam felemlegetése a kormány részéről) és a gazdasági növekedés újbóli megtorpanásának, amely sorozatos leminősítésekhez vezetett, s Magyarország elveszítette a befektetésre ajánlott besorolását a nagy hitelminősítőknél. Végül 2012-ben vissza is esett a gazdaság.

A viszonylag szigorú költségvetési politikának köszönhetően az államadósság növekedése megállt és szerény csökkenésbe fordult, a gazdaság növekedési pályára állt (részben az autóipari beruházásoknak, részben az EU-pénzek lehívásának köszönhetően), de a legfontosabb, hogy mindez a folyó fizetési mérleg tartós többletének fennmaradásával párhuzamosan valósult meg. Végül tavaly a hitelminősítők is visszaemelték Magyarországot a befektetésre ajánlott kategóriába (igaz, egyelőre csak a legalsó szintre), ami tükrözte a piaci megítélés javulását.

Egy évtizede nem volt ilyen alacsony a magyar államcsőd esélye
Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a nemzetközi folyamatok is sokat segítettek a CDS-felárunk csökkenésében. Az alábbi grafikonon látható, hogy az elmúlt években folyamatosan javult a sűkebb régió megítélése:

Egy évtizede nem volt ilyen alacsony a magyar államcsőd esélye

Magyarország ezzel együtt is 2012 óta gyakorlatilag 2017 közepéig kockázatosabb volt, mint a régió többi országa. Fontos kiemelni, hogy Csehország CDS-felára az elmúlt években folyamatosan olyan kedvezően alakult, mint a fejlett piacokon, és Lengyelországban sem emelkedett hatalmasat (alig lépte át a 100 bázispontot), még akkor sem, amikor EU-s szinten is felerősödtek a jogállamisággal kapcsolatos aggodalmak.

A magyar és a román CDS-felár gyakorlatilag összeért, vagyis mostanra a piac hasonlóan kockázatosnak lát bennünket, mint keleti szomszédunkat.

Érdekes fejlemény, hogy a horvát csődkockázat is leszakadt mostanra a magyar-román szint közelébe, az viszont jól látható, hogy Törökországban még nem hisz annyira a piac.

Összességében az látszik, hogy a CDS-felárunk sokat csökkent az elmúlt 3-4 évben, amellyel nem csak a leginkább kockázatos országok körét kerültük el, de közel kerültünk a régió legtöbb országának szintjéhez is. Azonban továbbra is be van árazva némi olyan jellegű kockázat, amely a gazdaságpolitika kiszámíthatóságához köthető. A következő időszakban az javíthatja a magyar megítélést, ha

  • a kormány még alacsonyabbra vágja a költségvetési hiányt, amelynek következtében
  • az elmúlt években tapasztaltnál gyorsabban csökken az államadósság (és a devizaadósság), miközben
  • fenntartható módon 3-4% közé kerül a GDP-növekedés.


Mindez elvezethet oda, hogy a hitelminősítők fokozatosan tovább javítsák Magyarország adósbesorolását, amire jó esély mutatkozik, ha a gazdaság nem tér le a várt pályáról a következő években.(Címlapkép forrása: Shutterstock)
facebook_getty
wall street_shutterstock
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
BET
Denso
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Denso