Előfizetői tartalom

Miért nem okozott drámát a feltörekvő piacokon a Fed szigorítása?

Sztanó Gábor
|
Talián Izabella, MNB
A meghatározó jegybankok monetáris politikai döntései nemcsak az adott országban fejtenek ki érdemi hatást, hanem globálisan is. A Fed szigorító lépéseitől erőteljes hatásra számítottak a devizaárfolyamokon, hozamokon és egyéb pénzügyi termékeken keresztül a fejlett és feltörekvő pénzügyi piacokon is. A már közel két éve elindított és múlt héten folytatott kamatemelések ellenére eddig azonban visszafogott hatásokat láttunk a pénz- és tőkepiacokon. Cikksorozatunkban e jelenséget elemezzük egyrészt a múltbeli kamatemelések, másrészt a jelenleg tartó, szokatlanul elnyújtott ciklus tanulságainak bemutatásával. A Fed kamatpolitikájának kiemelt elemzése több szempontból is indokolt. Egyrészt a meghatározó jegybankok közül a 2008-as válságot követően a Fed kezdte meg legelőször kamatemelési ciklusát. Másrészt a tengerentúli kamatpolitika érdemben befolyásolja a nemzetközi befektetői hangulatot, így a fejlett és a feltörekvő piaci fejleményekre is erőteljes hatást fejt ki.

Első cikkünkben a korábbi ciklusok amerikai piacokra gyakorolt hatása mellett kitérünk arra is, hogy ezt a hatást mennyire befolyásolhatta a Fed más meghatározó jegybankokkal való összehangoltsága. A következő cikkekben pedig az emelési ciklusok feltörekvő és azon belül a hazai piacokra gyakorolt hatásait vizsgáljuk.A válság óta a Fed sem a régi - a jelenlegi ciklus elüt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés