Gazdaság

Kevesebben keresnek munkát, pedig sok embert fel tudnának venni

Portfolio
Novemberben tovább csökkent az álláskeresők száma a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint, amelyből az is kiderült, hogy mérsékelt csökkenést mutat az üres álláshelyek száma.
Az év utolsó előtti hónapjában 258 ezer álláskeresőt tartott nyilván az NFSZ, ami 15 ezres csökkenés az előző év azonos időszakához képest. Ez azt mutatja, hogy a munkaerő iránti kereslet továbbra is erős, ami a konjunktúra alakulása miatt várhatóan a későbbiekben is kitart.

Kevesebben keresnek munkát, pedig sok embert fel tudnának venni
A KSH munkaerő-felmérése ennél kevesebb, 183 ezer munkanélkülit számlált az augusztus és október közötti időszakban.

Kevesebben keresnek munkát, pedig sok embert fel tudnának venni

Novemberben a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 5,6% volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 3,8%-os értéket mutatott

- közölte a foglalkoztatási szolgálat.

Az álláskeresők számának évek óta tartó csökkenésével párhuzamosan hosszú ideig nőtt az üres álláshelyek száma, azonban az elmúlt hónapokban már egy magas szinten való stabilizálódást, illetve nagyon lassú csökkenést láthatunk.

Novemberben a foglalkoztatók 32 100 álláshelyet jelentettek be a foglalkoztatási szolgálathoz, ami 2000-rel kevesebb az előző év azonos időszakában mért szintnél. Ez a szám azonban továbbra is azt jelzi, hogy jelentős a vállalatok munkaerőigénye.

Kevesebben keresnek munkát, pedig sok embert fel tudnának venni

A legtöbb új munkaerőigény Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Budapest területére koncentrálódott, e három területi egységen jelentették be az állások 33,9%-át.

Kevesebben keresnek munkát, pedig sok embert fel tudnának venni

A hónapban 120 ezer üres álláshelyről tudott az NFSZ, a zárónapon pedig 87 ezer munkahely volt betöltetlen. Mindkét adat alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában mért szint, ugyanakkor a 12 havi átlagok kitartóan magas számokat mutatnak.Kevesebben keresnek munkát, pedig sok embert fel tudnának venni

Kiderült az is, hogy továbbra is sok a támogatott álláshely. Novemberben az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek száma 12,9 ezer volt, amely az összes álláshely 40%-a.

A legnagyobb nem támogatott munkaerő-kereslettel Budapest, Bács-Kiskun és Komárom-Esztergom megye rendelkezett. Ezen kívül magas volt a bejelentett állások száma néhány olyan megyében, melyek munkaerőpiaci helyzete nehéz (pl. Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok).

Novemberben a nem támogatott állások elsősorban az egyszerű ipari foglalkozású, a mechanikai gépösszeszerelő, az egyéb egyszerű építőipari foglalkozású, az egyéb, máshova nem sorolható egyszerű szolgáltatási és szállítási foglalkozású és a bolti eladó foglalkozásokra vonatkoztak.
Frankfurti tőzsde
cimlap_Hernadi
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
orbánviktordonaldtusk