Most kiderült: 70 ezer magyar napi szinten jár külföldre dolgozni
Gazdaság

Most kiderült: 70 ezer magyar napi szinten jár külföldre dolgozni

Portfolio
Tavaly a foglalkoztatottak 64%-a lakóhelye településén dolgozott. A helyben dolgozók közül 445 ezer fő Budapesten belül, kerületek között ingázott. A mikrocenzus szerint 1 millió 585 ezer fő, a foglalkoztatottak 35%-a tartozott a naponta ingázók közé.
A naponta ingázók több mint fele, 900 ezer fő lakóhelyének megyéjén belül ingázott, 277 ezer fő a napi ingázás során átlépte a megyehatárt, de az adott régión belül járt el a munkahelyére - derült ki a KSH elemzéséből. További 182 ezer fő másik régióban dolgozott, mint ahol lakik, 72 ezer fő pedig külföldre járt át napi szinten dolgozni. Ezen felül 154 ezren változó településen dolgoztak, azokat a foglalkoztatottakat soroltuk ebbe a kategóriába, akik munkájukat naponta más-más településen végezték (pl. piacozó kereskedő, árubemutató).

Most kiderült: 70 ezer magyar napi szinten jár külföldre dolgozni
Forrás: KSH
Az ingázókon belül tizenöt év alatt fokozatosan emelkedett a régión kívülre, illetve a külföldre ingázók aránya. A 2001-es népszámlálás a külföldre naponta dolgozni járók arányát még 1% alatt mérte (27 ezer fő), 2016-ban 4,6%-ra (72 ezer fő) nőtt az ingázókon belül a külföldre eljárók aránya.

Az országon belüli ingázás tekintetében nem változtak jelentősen az arányok, kivéve a külföldi munkavállalásnál, ahol nagymértékű a növekedés.

Két osztrák határ menti megye, Győr-Moson-Sopron és Vas naponta eljárói között voltak továbbra is legnagyobb hányadban a határ túloldalán munkát vállalók (24 és 13%). Jelentős növekedés volt tapasztalható Baranyában is, ahol a naponta ingázó foglalkoztatottak 6%-a külföldön dolgozott.

A helyben dolgozók aránya a fővárosban volt a legmagasabb (90%), a kisebb települések felé haladva csökkent. A naponta ingázók aránya ezzel ellentétesen alakult, a kisebb települések felé haladva nőtt: a megyei jogú városokban 16, a többi városban 39% volt, míg a községekben élők jelentős része, 63%-a végezte más településen a munkáját.

A foglalkoztatottak továbbra is Budapesten, illetve a jelentős regionális központot magában foglaló Hajdú-Bihar és Csongrád megyékben dolgoztak legnagyobb mértékben lakóhelyük településén. A legmobilabb munkavállalók a főváros környéki megyék lakói (Pest, Nógrád, Komárom-Esztergom), ahol legalább minden második foglalkoztatott másik településre járt dolgozni.

Most kiderült: 70 ezer magyar napi szinten jár külföldre dolgozni

Továbbra is minden megyét ingázási veszteség jellemzett, csak a fővárosban haladta meg a bejáró dolgozók száma az eljárókét. Az eljárók túlsúlya nagymértékben növekedett Zala és Csongrád megyékben, egyedül Hevesben volt csökkenő.

Átlagosan egy településen a dolgozók kétharmadát továbbra is a helyben lakók, míg egyharmadát a bejárók adták. Ettől a megoszlástól eltért Pest, Heves, Fejér, Komárom-Esztergom, Vas és Győr-Moson-Sopron megye, ahol igen magas, 42−45%-os volt a bejárók részesedése. Pest megyében az eljárók aránya jelentős, ami magyarázhatja a bejárók magas arányát, míg a többi megyében több nagy foglalkoztató (pl. elektronikai, autóalkatrész-gyártó cégek) jelenléte vonzza a bejárókat.

A mikrocenzus alapján alábbi cikkünkben összegeztük a demográfiai változásokat:(Címlapkép forrása: Shutterstock)
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kórház