Brutális ábra az amerikai egészségügyi rendszer kudarcáról
Gazdaság

Brutális ábra az amerikai egészségügyi rendszer kudarcáról

Portfolio
Egy átlagos amerikai mintegy másfél évvel kevesebb ideig él, mint egy, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamokban élő átlagos állampolgár, miután az elmúlt években aggasztó ütemben nőtt a különbség. Itt van még egy szemléletes bizonyíték arra, milyen óriási bajban van az Amerikai Egyesült Államok egészségügyi rendszere.
Egy 1979-ben született átlag amerikai 73,9 éves várható élettartammal számolhatott, miközben akkoriban a többi 34 OECD-tagállam átlaga 72,3 év volt. Ettől fogva azonban csökkenni kezdett az USA előnye, sőt, 2015-re eljutottunk oda, hogy ez a durván másfél éves differencia teljesen megfordult.

Míg bő három és fél évtized alatt az amerikaiak várható élettartama alig 5 évvel emelkedett, addig az OECD-országokban ez a szám közel 9 év volt.
Nem ez az első olyan, közelmúltban napvilágot látott ábra, ami egyértelműen azt jelzi, hogy óriási baj van az amerikai egészségügyi rendszerrel. Szintén a fenti jelenséget mutatja be kicsit más szemszögből a következő ábra.

Brutális ábra az amerikai egészségügyi rendszer kudarcáról
Ezen az látszik, ahogyan a fejlett országokban az (egy főre jutó) egészségügyi kiadások növekedésével párhuzamosan emelkedett a várható élettartam. Chilétől Görögországig, Dél-Korától Svájcig mindenütt látványos a javulás. Az USA azonban kilóg a sorból, ugyanis az egészségügyi kiadások itt növekedtek a leggyorsabban, az élettartam viszont alig emelkedett.

Szakértők szerint ebben jelentős szerepet játszott az, hogy az USA közülük az egyetlen, ahol nincs univerzális egészségügyi ellátás. Nehéz megmondani, hogy miként javítana a helyzeten, ha Donald Trumpnak sikerülne felszámolni az Obamacare nevet viselő egészségügyi reformot, amelynek köszönhetően több millió alacsony jövedelmű amerikai jutott egészségbiztosításhoz.
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
GettyImages-1167008922
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1167008922