Előfizetői tartalom

Itt a bizonyíték: csak látszólag segített a közmunka

Portfolio
Csökkentek a foglalkoztatottság regionális különbségei a legutóbbi népszámlás óta a KSH mikrocenzusa szerint. A foglalkoztatottság általánosságban bővült a 2011-et követő öt évben, ami együtt járt a szakadék csökkenésével is. Ugyanakkor sok esetben nem piaci tendenciával, hanem a közfoglalkoztatással magyarázható lemaradó régiók felülteljesítése, miközben kedvező fejlemény, hogy az elsődleges munkaerőpiac javulása az egész országra kierjedt. Közfoglalkoztatás nélkül azonban egyáltalán nem látható a térségek közötti különbség mérséklődése, ami megerősíti a regionális GDP-adatok alapján látható tendenciákat.

A legmagasabb közép-magyarországi és legalacsonyabb észak-magyarországi régiós foglalkoztatási ráta közötti különbség a 2011-es 8,6-ről 2016-ra 5,6%-pontra mérséklődött - mutat rá a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiadványa. Közép-Magyarországon 48,3% volt a foglalkoztatottak népességen belüli aránya, miközben Észak-Magyarországon 42,7%.A lemaradónak számító...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés