Előfizetői tartalom

Sokáig a külkereskedelemre lehettünk a legbüszkébbek, de most valami elromlott

Portfolio
Csökkent Magyarország külkereskedelmi többlete az elmúlt időszakban, amelyhez az áruegyenleg nagyobb és a szolgáltatásegyenleg kisebb mértékű csökkenése egyaránt hozzájárult. A többlet csökkenésében szerepet játszik, hogy sokáig tartó javulás után a nyersanyagok árának emelkedésével párhuzamosan a cserearányok 2017 második negyedévétől már kismértékben rontották az egyenleget. Az egyenleg mérséklődése irányába hatott a volumenek alakulása is - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzéséből. A nettó gépexport mérséklődése elsősorban a közúti járművek importjának emelkedéséhez köthető.

A folyó fizetési mérleg többlete a 2016-os historikus csúcsról az elmúlt negyedévekben fokozatosan csökkent, amelyben elsősorban a külkereskedelmi egyenleg mérséklődésének hatása tükröződött. A GDP-arányos külkereskedelmi egyenleg 2016 vége óta mintegy 2 százalékponttal mérséklődött, amelynek háromnegyede az áruexport, egynegyede a szolgáltatásegyenleg csökkenéséhez...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés