Buffett: óriásit nőtt a gazdagok vagyona, és nem szivárgott le a közemberekhez
Gazdaság

Buffett: óriásit nőtt a gazdagok vagyona, és nem szivárgott le a közemberekhez

Portfolio
Az amerikai gazdaság egy főre jutó GDP-je a következő évtizedekben is növekedni fog Warren Buffett, a Berkshire Hathaway tulajdonosa szerint, vagyis ő nem olyan pesszimista, mint sok honfitársa. Ugyanakkor kiemeli, hogy a gazdagok vagyonnövekedése óriási volt, ami nem szivárgott le a közemberek szintjére.
A világ harmadik leggazdagabb embere, Warren Buffett a Time magazinban írt cikkében a gazdasági rendszert hibáztatja amiatt, hogy az elmúlt évtizedekben nem szivárog le a közemberek szintjére a gazdagok vagyonnövekedése, vagyis a növekedésből sokat profitálnak a gazdagok, miközben az átlagember keveset.

A Berkshire Hathaway vezére azt is kiemeli, hogy a legtöbb amerikai gyermek jobban él, mint a szülei, és az életszínvonal növekedése kitarthat a következő időszakban is. Ugyanakkor rámutat arra is, hogy ezt a nézetet ma sokan vitatják, a közvélemény-kutatások szerint a legtöbb amerikai pesszimista a gyermekeik jövőjét illetően.

A milliárdos befektető azzal kalkulál, hogy a népesség növekedésével együtt is bővülni fog az egy főre jutó GDP az Egyesült Államokban, a népesség nettó növekedése ugyanis 1% alatt maradhat évente, miközben a reál-GDP 2%-kal nőhet. A jelenlegi 59 ezer dolláros egy főre jutó GDP az 1,2%-os éves növekedés mellett így 79 ezer dollárra növekedhet 25 év alatt, vagyis az amerikaiak gyermekei jobban fognak élni, mint ők.

Buffett a Forbes 400-as listáját hívja segítségül, amely alapján bemutatja, hogy 1982 óta napjainkig a 400 leggazdagabb amerikai vagyona 29-szeresére növekedett, 93 milliárd dollárról 2,7 ezer milliárd dollárra. Ezzel szemben számos keményen dolgozó polgár keveset profitált ebből. Buffett megállapítása szerint ebben az időszakban a vagyon jelentős gyarapodása nem szivárgott le. A gazdasági rendszer azonban nagyon sok embert hagyott hátra, miközben a gazdaság családok nem csak azokról a gyerekekről tudnak gondoskodni, akik tehetségesek.(Címlapkép forrása: Nicholas Kamm / Afp)
Frankfurt Stock Exchange
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development
BÉT-Hiventures_2
shutterstock_564998512
Bales of waste paper
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development