Erős éve lesz a világnak, de néhányan elvéreznek
Gazdaság

Erős éve lesz a világnak, de néhányan elvéreznek

Portfolio
Az idei évben mindössze négy ország lesz, ahol a bruttó hazai termék (GDP) visszaeshet az Economist Intelligence Unit (EIU) szerint. A kutatócég azt várja, hogy a globális gazdaság növekedése kitarthat idén is, amelynek nyertesei a feltörekvő országok lehetnek. Az ázsiai országok továbbra is jól teljesíthetnek, de a fejlett világnak sem kell szégyenkeznie: az USA és az EU is érdemben hozzájárul a világgazdaság bővüléséhez.
A világgazdasági válságból való kilábalás óta folyamatosan nő a globális gazdaság, igaz, nem túlságosan dinamikusan. A visszafogott, mégis stabil növekedés 2018-ban is folytatódhat az EIU elemzőház prognózisa szerint, amely 2,7%-os GDP-növekedést vár a tavalyi 2,9% után.

A sztárok

A globális gazdaság növekedéséhez a legnagyobb mértékben Kína járulhat hozzá ebben az évben is. A világ második legnagyobb gazdasága 5,8%-kal bővülhet az előrejelzés alapján, ami elég lehet ahhoz, hogy a teljes világgazdasági növekedés nagyjából egyharmadát adja. Ez azonban 1 teljes százalékponttal alacsonyabb, mint a tavalyi évben, és nem is elég gyors növekedés ahhoz, hogy felférjen a leggyorsabban bővülő országok közé.

Erős éve lesz a világnak, de néhányan elvéreznek

A kínai kormányzat igyekszik lassítani a hitelezés növekedését, ami a gazdaság növekedésére is hatással van. Hszi Csin-ping elnök célja, hogy a fogyasztásra helyezze a hangsúlyt, és elkerülje a hitelbuborék kidurranását. A reformra azért van szükség - ami együtt jár a növekedés lassulásával -, hogy Kína elkerülje a kemény földet érést, vagyis a növekedés eltűnését.

Az EIU előrejelzése abban az értelemben érdekes, hogy szerintük a kínai lassulás ellenére elkerülhető a világgazdaság bővülésének lassulása. Ez a lehetséges szcenáriók közül az optimista forgatókönyv, hiszen sem a kínai hitelbuborék kidurranásával nem számol, sem azzal, hogy a kínai lassulás az egész világgazdaság növekedését visszahúzná.

A világ leggyorsabban növekvő országa a Dominikai Közösség lehet, 8,8%-os bővüléssel, miközben az indiai gazdaság nagyobb mértékben bővülhet, mint a kínai. Az EIU elemzői 7,7%-os bővülésre számítanak Indiában. És ez nem csak átmeneti lesz: a 2018-2022 közötti időszakban India lesz Ázsia leggyorsabban növekvő gazdasága, ugyanis magas a megtakarítási ráta, a munkaképes korú lakosság száma gyorsan növekszik, tart a városiasodás, erősödik a középosztály, és az alacsony termelékenységű mezőgazdaság felől a feldolgozóipar és a szolgáltatások felé tolódik a gazdaság szerkezete.

Délkelet-Ázsia térsége jól teljesíthet 2018-ban, Vietnam, Kambodzsa, Mianmar és Laosz egyaránt 6% feletti növekedésre számíthat. A feltörekvők jó része összességében kedvező évnek nézhet elébe az elemzők szerint.

A növekedési verseny harmadik helyére Bhután fért oda, ahol 7,6%-kal nőhet a GDP. A Kínával határos délkelet-ázsiai országban továbbra is nagyon alacsony az egy főre jutó GDP, de a térség rohamos fejlődése segítheti a felzárkózást.

A fejlett országok

A fejlett világ természetesen nem növekszik ilyen gyorsan, a legtöbb fejlett ország 2% körüli egészséges szerkezetű növekedése összességében jó hír a globális gazdaságnak.

A növekedés motorja ugyan Ázsia lehet (4%-os bővüléssel), de az Egyesült Államok (2,2%) is érdemben hozzájárul a világgazdaság bővüléséhez. Az Európai Unió 2,2%-kal, az eurózóna 2,1%-kal növekedhet: immár nem fenyeget a valutaunió szétesése - ami a szuverén adósságválság közepette fő kockázat volt -, egyre inkább megszilárdulnak az intézmények, és az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikája is támogatja a növekedést.

Erős éve lesz a világnak, de néhányan elvéreznek

A japán gazdaság 2018-ban 1,3%-kal bővülhet, amit továbbra is támogat a Bank of Japan laza monetáris politikája. Az évtizedekig alacsony növekedéssel és az árak csökkenésével küzdő ország 2022-ig mérsékelt, 1% körüli GDP-növekedéssel számolhat évente, miközben az infláció szerény mértékben, 0,6 és 1,2% között növekedhet.

És a sereghajtók

Venezuela lesz a világ legrosszabbul teljesítő gazdasága idén, ami nem csoda, hiszen az elképesztő mértékű inflációval és áruhiánnyal küzdő országot tavaly részleges csőd kategóriába sorolták le a nagy hitelminősítők. A hiperinfláció miatt az emberek pénze folyamatosan értéktelenedik el, és már az alapvető élelmiszereket sem tudják megvenni. Az EIU előrejelzése szerint az ország GDP-je idén 11,9%-kal zuhanhat.

A második leggyengébb teljesítményt a hurrikánok pusztításával küzdő Puerto Rico-tól várja az elemzőház, ahol 8%-os gazdasági visszaesés várható. Tavaly két nagy hurrikán is végig söpört az országon, ami hosszú időre az áramszolgáltatást is lerombolta.

Egyenlítői-Guinea GDP-je 3,7%-kal fog visszaesni - ezzel a harmadik egymást követő évben csökken a gazdasági teljesítmény -, miközben a gazdaság legfontosabb ágazata, az olajkitermelés tovább csökkenhet a következő időszakban.

Nem csak Venezuela, hanem Észak-Korea is megfizeti a vezetés politikájának az árát. A szankciókkal sújtott ország GDP-je 1%-kal eshet vissza az EIU becslése szerint, habár megjegyzendő, hogy finoman szólva sincsenek megbírható adatok a diktatúrából.

Mi lesz később?

Aki a világgazdaság középtávú növekedési kilátásai miatt aggódna, annak az EIU előrejelzése megnyugvást adhat. A szakértők azzal kalkulálnak, hogy 2019 és 2022 között évente 2,7-2,8%-kal nőhet a GDP, egyetlen kivétel lesz a 2020-as esztendő, amikor 2,3%-ra lassul a növekedés.

Ebben az időszakban a világ legnagyobb jegybankjai szigorítanak a monetáris politikájukon, aminek a gazdasági növekedésre nézve is hatása lesz. A Federal Reserve kamatemelési ciklusát például megérzik a feltörekvő országok is - és azok hitelfelvételi költségei nőnek -, ami átmenetileg lelassítja a gazdasági növekedést.

A növekedés szerkezete 2022-re sem változik túl nagyot. Az akkor várható 2,7%-os globális bővülésből Ázsia hasíthatja ki a legnagyobb szeletet. Kína gazdasága akkorra várhatóan 5%-kal bővülhet, az Egyesült Államok 1,9%-os ütemet diktálhat, miközben az eurózóna 1,6%-kal nőhet. Vagyis a gyorsan fejlődő ázsiai országok térnyerése tovább tarthat.(Címlapkép forrása: MONEY SHARMA / AFP)
shutterstock_511583062_esztétika és funkció_1500x848
izernorbert0922
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
izernorbert0922