Gazdaság

Egyre több kisgyermekes anyuka dolgozik

Portfolio
Az elmúlt években jelentősen növekedett a gyermeket nevelő nők foglalkoztatása, miközben újra emelkedésnek indult a 3 éven aluliak bölcsődei, illetve családi napköziben való részvétele - mutatta ki a KSH.
A 2010-es 60% körüli szintről 70% közelébe emelkedett a 14-49 éves gyermeket nevelő nők foglalkoztatási rátája, ami fontos cél volt, hiszen a munkaerőpiacon korábban igen komoly elmaradást láthattunk nemzetközi összevetésben a gyermeket nevelő nők foglalkoztatásában.

Egyre több kisgyermekes anyuka dolgozik
Forrás: KSH
A napközbeni ellátás igénybevétele - mivel a dolgozó szülő munkaidejére biztosítja a kisgyermekek számára a gondozást - szoros kapcsolatban áll a foglalkoztatottság szintjével. A KSH összegzése szerint a nők foglalkoztatásának emelkedését elősegítette, hogy bővült a férőhelykínálat a bölcsődékben és a családi napközikben.

A szabályozói könnyítések is segíthettek: minden bizonnyal a nők foglalkoztatásának növekedésében szerepet játszott a GYED Extra bevezetése, amely azoknak az anyukáknak jár, akik szülés után szeretnének visszamenni dolgozni, és a munkabér mellett jogosultak maradnak a GYED Extrára is.

Az ellátások országos lefedettségének és az intézmények kihasználtságának elmúlt évek során tapasztalt javulása mellett továbbra is léteznek területi egyenlőtlenségek. 2010 óta fokozatosan csökkent, majd stagnált azon 3 éven aluli gyermekek száma, akiknek nem volt hozzáférhető a napközbeni ellátás semmilyen formája a lakóhelyén. Ugyanakkor 2017-ben ismét kedvezőtlen tendenciát láthattunk, miután 25% fölé nőtt az érintettek aránya.

Egyre több kisgyermekes anyuka dolgozik
Forrás: KSH
2017-ben 2610 olyan település is volt Magyarországon, ahol összesen több mint 70 ezer gyermek számára nem volt helyben elérhető a napközbeni ellátás. Ez az érintett gyermekek 26%-a, 2,8 százalékponttal több, mint az előző évi arány.

Ugyanakkor az évtizedben végrehajtott intézkedések hatása érzékelhető az ellátórendszerben.

Az új intézmények létesítése, a bölcsődék férőhelybővítési, illetve a családi napközik bővülő pályázati lehetőségei jelentősen megnövelték a rendelkezésre álló kapacitást

- mutat rá a KSH. A több működő férőhely javította a kisgyermekes családok hozzáférését az ellátáshoz, amíg 2010-ben országosan egy férőhelyre 10, 2017-ben 6 potenciális igénybevevő jutott a 3 éven aluli korosztályból.

2017-ben 44 896 kisgyermek gondozását a két alapvető intézményes ellátás és a két szolgáltatási ellátás keretében 1752 bölcsőde és 138 napközbeni gyermekfelügyelet, összesen 1890 napközbeni ellátást biztosító intézmény végezte arra az időre, amíg a szüleik dolgoztak.

A hivatal megjegyzi, hogy tavaly január elsejétől a gyermekvédelmi törvény módosításának hatására alapvetően átalakult a gyermekek napközbeni ellátása. A 3 évesnél fiatalabb gyermekek ellátásának megszervezését minden esetben bölcsődei ellátás keretén belül kell megvalósítani, amelyhez különböző, a korábbiaknál rugalmasabb ellátási formákat alakítottak ki. A módosítás célja, hogy ezek az új formák a települések kisgyermekkorú népességszámához, valamint a munkahelyi adottságokhoz igazodva biztosítsák a gyermekek napközbeni elhelyezését. (Az ellátást biztosíthatja bölcsőde, mini bölcsőde, munkahelyi bölcsőde, és családi bölcsőde.)

A bölcsődei ellátást a jogszabályváltozás előtt csak a tízezer főt meghaladó lakosú településeken kellett megszervezni, ám 2017-től minden olyan településen kötelező önkormányzati feladat ennek biztosítása, ahol 40-nél több 3 éven aluli él, vagy legalább 5 gyermek tekintetében erre igény jelentkezik. E kötelezettség teljesítésére, az előírásoknak megfelelő feltételek megteremtésére a jogszabály 2018 végéig ad lehetőséget.

Ha a reformok sikeresek lesznek, és emelkedik a gyermekek bölcsődei részvétele, akkor a kisgyermekes anyukák esetében a foglalkoztatás további bővülése várható.
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Történelmi tett: olyat tud Magyarország, amit utoljára az IMF-hitel előtt