Mit szólnál, ha egy év múlva 5200 forintba kerülne egy liter tej?
Gazdaság

Mit szólnál, ha egy év múlva 5200 forintba kerülne egy liter tej?

MTI
Portfolio
Venezuelában globálisan is rekordszintű, 2616 százalék volt a tavalyi infláció, és egyelőre nem sok jele látszik a helyzet stabilizálódásának. Az ország súlyos gazdasági válságból való kilábalásának esélyeit tovább rontja, hogy a legfőbb bevételi forrását jelentő kőolajból egyre kevesebbet termelnek.
Az talán senkinek nem újdonság, hogy Venezuela óriási bajban van. Már negyedik éve esik az ország GDP-je (tavaly a világon a legnagyobb mértékben, 12%-kal), miután az elsődleges bevételi forrásként szolgáló kőolaj világpiaci ára a mélybe zuhant. A nemzetközi tartalékok szinte teljesen elfogytak, ami a teljes fizetésképtelenség határára lökte a kommunista államot. Mindeközben pedig a lakosság nagy része olyan szinten nyomorog, hogy egy év alatt átlagosan közel 9 kilogrammot fogytak.

A venezuelai jegybank ezzel párhuzamosan elképesztő ütemben nyomtatja a pénzt, teljesen elértéktelenítve a helyi fizetőeszközt, a bolivárt, illetve tovább súlyosbítva a már így is pusztító méreteket öltő hiperinflációt. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a múlt év közepén 652 százalékos inflációt várt 2017-re és 2350 százalékosat 2018-ra.

Ehhez képest az ellenzéki többségű parlament számításai szerint 2017-ben 2616%-os volt a pénzromlás mértéke, ami már bőven hiperinflációnak számít. Csak decemberben 85%-kal emelkedtek a fogyasztói árak.

Azért kell a parlament számításaira hagyatkoznunk, mivel a Nicolas Maduro elnök által vezetett kormány már több mint két éve nem hoz nyilvánosságra adatokat az infláció alakulásáról.

Csak hogy könnyebb legyen perspektívába helyezni a fenti adatokat: ez olyan, mintha most 200 forintba kerülne egy liter tej, jövő januárban viszont már több mint 5200-ba. Nem csoda, hogy a lakosság jelentős hányadának az alapvető élelmiszerek megvásárlása is gondot okoz.

Tovább súlyosbítja az ország helyzetét, hogy egy ugyancsak szerdán ismertetett adat szerint Venezuela decemberi olajtermelés 16 éves mélypontra esett. A világ egyik meghatározó energetikai információszolgáltatója, a Platts jelentése alapján Venezuela olajtermelése napi 1,7 millió hordó volt decemberben, 2002 óta a legalacsonyabb. Valószínűleg arról van szó, hogy a kitermelő berendezések már korábban is elavultak voltak, az utóbbi években a bizonytalan politikai helyzet miatt pedig alig érkezett tőke az országba, amiből új beruházásokat lehetett volna megvalósítani, ez pedig egyre jobban érezteti a hatását a kitermelésben.(Címlapkép forrása: MTI / AP Ariana Cubillos)
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
m3as