Elfogyott a munkaerő, hogyan nő tovább a magyar gazdaság?
Gazdaság

Elfogyott a munkaerő, hogyan nő tovább a magyar gazdaság?

Portfolio
Intenzív növekedési pályára kell átállni a magyar gazdaságban, ez lehet az alapja a hosszabb távú növekedésnek - derül ki az InfoRádió Párbeszéd a gazdaságról című műsorában, amelyben ezúttal Balatoni András, az MNB közgazdasági előrejelzési és elemzési igazgatóságának vezetője és Szabó László, a Hold Alapkezelő elnöke ütköztette álláspontját.
A Magyar Nemzeti Bank beruházási előrejelzése a tavalyi évre 22,7 százalékos növekedést vár, ami markáns emelkedés, a kedvező folyamat pedig a várakozások szerint 2018-ra is fennmarad - összegezte az MNB közgazdasági előrejelzési és elemzési igazgatóságának vezetője. Balatoni András kitért arra, hogy a beruházások bővülését segítheti több más mellett az, hogy a kkv-ket már nem sújtják a 2013 előtti hitelfelvételi korlátok.

A Hold Alapkezelő elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly a GDP kevesebbel nőtt, mint a dolgozó emberek száma, ami alacsony minőségű növekedés. Szabó László szerint kimerültek a munkaerő-piaci tartalékok, így gépesítenie kell annak, aki bővíteni akarja a termelést, hosszú távon pedig a demográfia kilátások jelentik az igazi kockázatot.

"Ugyanennyi emberrel vagy egységnyi dolgozóval Ausztriában - ha nem vásárlóerő-paritáson nézzük - háromszor nagyobb GDP-t állítanak elő. Tehát korlátlanok a lehetőségeink, persze ez nem egyszerű dolog, de más utunk nincsen: vagy hatékonyabbnak kell lenni a gépesítés révén, vagy bezárunk" - mondta Szabó László.

Balatoni András kiemelte: a kormány 2010-ben felismerte a munkaerő-piaci fordulat szükségességét, ezzel Magyarország az elmúlt nyolc évben foglalkoztatásban és aktivitásban elérte a régió átlagát.

Innentől kezdve intenzív növekedési pályára kell átállni, ez elsősorban beruházásokat jelent: tőkével kezdjük el helyettesíteni a munkát.

Vannak olyan ágazatok, ahol ez lehetséges, például nem a szüretelők szedik le a szőlőt, hanem egy gép a sorokon. Ahol ezt meg lehet tenni, ott meg is kell - mondta az MNB közgazdasági előrejelzési és elemzési igazgatójának vezetője, és arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon jelentős a kkv-knál foglalkoztatottak aránya, termelékenységben viszont háromszoros a különbség a kkv-k és a nagyvállalatok között, utóbbiak javára.

A témáról bővebben ma (szerda) este 19 órától hallhatnak az InfoRádió Párbeszéd a gazdaságról című műsorában.
vodafone birsag gazdasagi versenyhivatal
címlap_INA
continental uj auto szag acella
Webp
D_MTI20191212057
boris johnson brexit
naptár 2020
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
schanda tamas itm palyakezdok