Amerikából kapott dicséretet a magyar adóintézkedés
Gazdaság

Amerikából kapott dicséretet a magyar adóintézkedés

Portfolio
Az Egyesült Államokban rendszeresen előkerül az egészségtelen élelmiszerek megadóztatásának kérdése, mivel a fejlett világban az USA-ban a legnagyobb probléma az elhízás. Most a VOX szentelt a témának külön cikket, megemlítve pozitív példaként a magyar és mexikói adólépést.
Ha valaki besétál egy amerikai élelmiszerüzletbe, akkor szembetűnő lehet, hogy miért az amerikai emberek a legelhízottabbak az egész világon - kezdi cikkét a portál. A kapható áruk alapján rendkívül könnyű ugyanis elhízni.

Ami azonban nem annyira könnyű feladat, hogy mit is lehet kezdeni a súlyos problémával. Egyes vélemények szerint a kormányzati beavatkozásnak részét kell képeznie a megoldásnak. Új adó kivetése hatásos lehet az egészségtelen élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítása érdekében.

Az American Journal of Public Health lapban megjelent tanulmány amellett érvel, hogy az élelmiszerek árát úgy érdemes befolyásolni, hogy a vásárlókat az egészségesebb életmód irányába terelje.

A szerzők konkrétan junk food adó alkalmazását javasolják a nem alapvető élelmiszerek bizonyos körére, mint az édesség, cukros üdítő, chips esetében. Szerintük ez fontos lépés lenne népegészségügyi szempontból.

A portál szerzője ugyanakkor megjegyzi, hogy bár egy ilyen új adó szövetségi szintű bevezetése jogilag bevezethető, azonban a jelenlegi politikai környezetben ennek alkalmazása nem valószínű. A jelenlegi amerikai vezetés nem gondolja, hogy az elhízás komoly probléma lenne.

Azt javasolják, hogy ne csak a cukros üdítők kerüljenek a célkeresztbe, hanem az amerikai törvényhozás vegye például a magyar és mexikói megoldást. Itt külön megemlítik a 2011-ben Magyarországon bevezetett népegészségügyi termékadót, majd a Mexikóban 2013 óta alkalmazott különadót.

A már említett kutatás szerzői azt állítják, hogy ezek az újfajta adók sikeresen változtatják meg a vásárlók fogyasztási szokásait, az egészségesebb étrend irányába. Az Egészségügyi Világszervezet kimutatása szerint a magyar adóemelés hatásosan szorította vissza az egészségtelen élelmiszerek fogyasztását, egyrészt az áremelés, másrészt a hozzá kapcsolódó kampány miatt.

A magyar modell ideális volt abból a szempontból, hogy a szélesebb tápértéket helyezte a fókuszba, nem csak a kalóriákat. Magyarországon a lépés egyúttal az élelmiszer-előállítókat is érintette, 40%-uk kényszerült az összetevők megváltoztatására.

Önmagában természetesen egy új adó nem képes csodákra. Szemléletváltásra is szükség van a fogyasztók körében, melyhez figyelemfelhívó kampányok kellenek.
Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Roska Botond