Előfizetői tartalom

"Nem merem fegyelmezni a dolgozót, mert félek, hogy felmond!"

Portfolio
Leginkább nem a béremeléssel reagálnak a vállalatok arra a helyzetre, ha nincs elegendő dolgozójuk. Ugyanakkor az is világos, hogy a munkaerőhiány elsősorban azokat a vállalatokat érinti, amelyek egyébként is relatív alacsonyabb béreket adnak. A hiánnyal gyakran szembesülő vállalatok egy része inkább a feketegazdaság felé fordul - vélik a Munkaerőpiaci tükör 2016 című kötet egyik tanulmányának szerzői. Ez részben azzal magyarázható, hogy az alacsony termelékenységű cégek nehezen tudnak bért emelni a vállalat továbbélésének kockáztatása nélkül. A kutatás során végzett interjúk során érdekes válaszokat kaptak a cégektől.

Alacsony bér = toborzási nehézségNem a béremelés az, amivel a munkaerőhiányra leginkább reagálnak a cégek - legalábbis ez olvasható ki Köllő János, Reszegi László és Tóth István János kutatásából. Habár csak 2016-os adataik álltak rendelkezésre - és akkor még talán nem volt olyan súlyos a munkaerőhiány -, a Munkaerőpiaci tükörben bemutatott kutatásuk alapján...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés