Gazdaság

Véget ért a kormányzati leállás az USA-ban, de nemsokára újraindulhat

MTI / Portfolio
A Demokrata Párt hétfőn megállapodott a republikánusokkal az amerikai kormányzati leállás befejezéséről. Ezután az amerikai szenátus elsöprő többséggel, 81:18 arányban szavazta meg a kormányzati leállás befejezését, majd így tett a képviselőház is. A törvény értelmében a kormányzat működésének finanszírozása február 8-ig biztosított.

A képviselőház is megszavazta, Trump aláírta

Az amerikai szenátus után a képviselőház is megszavazta a kormányzat működtetésének finanszírozását biztosító törvényt, majd aláírta azt Donald Trump elnök. A képviselők 266:150 arányban voksoltak a törvényre. A kormányzati hivatalok és ügynökségek működését február 8-ig biztosító törvényt ezután átküldték a Fehér Házba, ahol Trump - mint azt szóvivője, Sarah Huckabee Sanders már a szenátusi voksolás után jelezte - haladéktalanul aláírta. A Fehér Ház ezt követően közleményben bejelentette, hogy a kormányzat kedd reggeltől visszatér a normális működési rendjéhez. A republikánusok és demokraták megállapodásának eredményeként megszületett törvény értelmében a szövetségi hivatalokban dolgozó és hétfőn kényszerszabadságra küldött alkalmazottak százezrei kedden visszatérhetnek munkahelyeikre, ismét megnyitják a nemzeti parkokat, állatkerteket és mindazon kormányzati irodákat, ügynökségeket, szervezeteket, amelyek - mivel nem minősülnek elsődleges fontosságúaknak - szombattól leálltak. Még a helyi idő szerint hétfő délben kezdődött szavazás előtt Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője azt mondta: a demokrata párti politikusok megszavazzák a törvényjavaslatot, mert garanciákat kaptak Mitch McConnelltől, a republikánus szenátorok csoportjának vezetőjétől arra, hogy amennyiben biztosítják a kormány finanszírozását, akkor a republikánusok előterjesztik javaslatukat az illegálisan az Egyesült Államokban tartózkodó fiatalok jogi státuszának rendezésére. Arról a mintegy 700-800 ezer fiatalról van szó, akiket illegális bevándorlóként érkező szüleik hoztak az országba, amerikai földön nőttek fel, s akiket az előző elnök, Barack Obama által hozott rendelet (DACA) véd átmenetileg a kitoloncolástól. A szenátus pénteki kudarcának, s végső soron a csaknem három napig tartó részleges kormányzati leállásnak is az volt az oka, hogy a republikánusok elutasították a demokraták követelését e fiatalok helyzetének rendezéséről. A két politikai tábor közötti vitás kérdés volt még az amerikai-mexikói határra tervezett fal építési költségeinek megszavazása. Ezt a republikánusok követelték, ám aztán a hét végén már csupán a DACA programban érintett fiatalok problémáinak megoldása maradt terítéken. A most megszavazott törvény magában foglalja a gyermekkorúak egészségbiztosítási programjának (CHIP) meghosszabbítását is hat évre. Az Egyesült Államokban legutóbb 2013-ban, Barack Obama elnöksége idején állt le - finanszírozás hiányában - a kormányzati hivatalok működése. A válság akkor 16 napig tartott. (MTI)

Az amerikai szenátus elsöprő többséggel szavazta meg a kormányzati leállás befejezését

Az amerikai szenátus hétfőn elsöprő többséggel, 81:18 arányban szavazta meg a kormányzati leállás befejezését. A szenátusi szavazás után - amelynek során két republikánus politikus, a kentuckyi Rand Paul és Mike Lee Utah állam szenátora ezúttal is nemmel voksolt -, a törvény ismét a képviselőház elé kerül, ahol még a nap folyamán szavaznak róla, majd átküldik aláírásra a Fehér Házba. Sarah Huckabee Sanders jelezte, hogy az elnök természetesen aláírja a törvényt. A törvény értelmében a kormányzat működésének finanszírozása február 8-ig biztosított. A republikánusok és a demokraták közötti vita tárgya a bevándorlás és az amerikai-mexikói határon építendő fal kérdése volt. A kormányzati finanszírozás megszavazásának feltételéül a demokraták az álmodozók nemzedékének nevezett, illegális fiatal bevándorlók helyzetének rendezését szabták. Azokról a fiatalokról van szó, akiket illegális bevándorló szüleik még kisgyermekként hoztak az Egyesült Államokba, majd itt is nőttek fel. 2015-ben az akkori amerikai elnök, Barack Obama a rendeleti úton létrehozott DACA-programmal védte őket a kitoloncolástól. (A program hivatalos neve: Késleltetett Intézkedés a Gyermekkorban Érkezettekért.) A demokraták ennek a DACA-programnak a meghosszabbítását, illetve az álmodozók nemzedéke helyzetének rendezését követelték a republikánusoktól, akik ezt elutasítva, külön törvényben kívánják rendezni a helyzetet. A hétfőn született megállapodás után sem egyértelmű azonban, hogy Donald Trump támogatja-e az álmodozók amerikai állampolgársághoz juttatását.

Megvan a kellő számú voks

Megvan a kellő számú voks a szenátusban az amerikai kormányzati leállás befejezéséhez. A szenátusi szavazás még nem ért véget hétfőn, de elemzők máris felhívták a figyelmet: hiába van meg a szükséges voks és fogadják el a kormányzati hivatalok és ügynökségek működtetésének finanszírozásához szükséges törvényt, ez nem lép azonnal hatályba. A szenátus által megszavazott törvényt ugyanis a képviselőháznak is jóvá kell majd hagynia. Várhatóan ez is megtörténik még hétfőn. A szavazás megkezdése előtt Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi frakciójának vezetője közölte: megállapodás született a demokratákkal arról, hogy "szabad és nyílt" vitát folytatnak majd a jövő hónapban a bevándorlásról, hacsak addig nem születik erről is megállapodás - tette hozzá a republikánus politikus.

Megszületett a megállapodás: véget érhet a kormányzati leállás az USA-ban

Mivel tavaly október 1-ig nem sikerült megegyeznie az amerikai törvényhozásnak az új éves állami költségvetésről, így azóta az államigazgatás csak átmeneti ideig tartó jogszabályok és finanszírozás mentén működött, a legutóbbi ilyen megoldás pedig múlt péntek éjfélkor lejárt. Mivel addigra sem sikerült megegyeznie a két nagy pártnak a törvényhozásban egy új keretről, így hatályba lépett a kormányzati leállás, ami a nem kiemelten fontos munkakörökben kényszerszabadságot jelentett a dolgozóknak.

Vassárnap éjjel nem sikerült megegyezni, ezért ma folytatódtak az egyeztetések, amelyek a hírek szerint sikerrel jártak.

Három napig tartó intenzív tárgyalások után közölte Schumer:

a délután folyamán megszavazzuk a kormányzati munka újraindulását.

A demokrata párti politikus bejelentette azt is, hogy a republikánusokkal folytatják az egyeztetést egy külön törvényjavaslatról, amely rendezné a fiatal illegális bevándorlók helyzetét.

Értesülések szerint a szóban forgó megállapodás csupán átmeneti időre, február 8-ig biztosítja a kormányzati hivatalok és ügynökségek működését.

máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
lynx ifv