Világméretű képmutatás zajlik - Keményen beleszállt a globális elitbe a sztárközgazdász
Gazdaság

Világméretű képmutatás zajlik - Keményen beleszállt a globális elitbe a sztárközgazdász

Portfolio
Branco Milanovic, a vagyoni és jövedelmi egyenlőtlenségek témakörének egyik legismertebb szakértője szerint képmutató dolog, hogy miközben minden évben összegyűlik a világ elitje Davosban, hogy megvitassák az egyre súlyosabbá váló vagyoni egyenlőtlenségeket, a gyakorlatban szinte semmit nem tesznek a helyzet javítása érdekében. A közgazdász professzor blogbejegyzésében szállt bele a ma kezdődött davosi Világgazdasági Fórum résztvevőibe.
Ma már gyakorlatilag minden neves közgazdász és döntéshozó egyet ért abban, hogy veszélyesen nagyra nőttek a társadalmon belüli vagyoni különbségek szerte a világon, az elmúlt évek tendenciája pedig különösen aggasztó. A téma egyik nemzetközileg elismert szakértője, Branko Milanovic azóta híressé vált elefánt-ábrájával robbant be két éve a köztudatba, ezen ugyanis igen látványosan szemlélteti korunk egyik meghatározó problémáját.

Világméretű képmutatás zajlik - Keményen beleszállt a globális elitbe a sztárközgazdász

Az elefánt-ábra A vízszintes tengelyen a világ népességének jövedelem szerinti eloszlása, a függőleges tengelyen pedig az 1988-2008 közötti reáljövedelem-növekedés mértéke látható. A harmadik világbeli országok legszegényebb polgáraitól eltekintve a fejlett országbeli alsó-középosztály jövedelemnövekedése volt a legkisebb mértékű, sőt, bizonyos csoportoknál (az inflációt figyelembe véve) életszínvonal-romlásról beszélhetünk.

Egyes vélemények szerint például Donald Trump is a fenti jelenség által előidézett elitellenes lázadásnak köszönhette választási győzelmét, neki ugyanis sikerült úgy feltüntetnie magát a csalódott középosztálybeliek szemében, mint aki majd az ő érdekeiket szem előtt tartva újra naggyá teszi Amerikát.

Mivel ennyire fontos problémáról van szó, ráadásul egyre inkább a közgondolkodás részévé válik, a jövedelmi egyenlőtlenségek kérdése immár sokadik éve központi témája a davosi Világgazdasági Fórumnak, ahol a világ gazdasági és politikai elitje minden évben megvitatja az épp aktuális globális kihívásokat. Branko Milanovic az elmúlt évek tétlenségét látva kemény bejegyzésben ment neki a ma kezdődött konferencián részt vevő elitnek.

Emberek ezrei fognak összegyűlni Davosban, összesített vagyonuk pedig az 1000 milliárd dollárt közelíti majd: a történelem során soha nem összpontosult még ekkora vagyon (fizikailag) ilyen kis helyen. Ennek ellenére már hatodik alkalommal fognak arról vitatkozni, eredménytelenül, hogy mit lehet tenni a növekvő egyenlőtlenségek ellen.

- kezdi bejegyzését a professzor.

Milanovic szerint miközben ezek az emberek "látszatbeszélgetést" folytatnak az egyenlőtlenség súlyos problémájának megoldásáról, valahogy kevesebb szó esik arról, hogy az általuk vezetett cégek milyen kreatívak, amikor az adóelkerülésről, a munkavállalók kihasználásáról, vagy éppen a kormányzati lobbizásról van szó. Felrója nekik, hogy bár látszólag a szándék megvan bennük, valahogy mégsem találnak rá módot, elegendő időt és / vagy pénzt, hogy tényleg javítsanak a helyzeten. Sőt, Donald Trump amerikai, és Emmanuel Macron francia elnök adócsökkentése pontosan ellenkező hatást fognak kiváltani, tovább szélesítve a szakadékot a felső 1% és a többi ember között.

Milanovic abszurdnak tartja a kialakult helyzetet, hogy az egyenlőség és a szolidaritás hangoztatása közben egy olyan igazságtalan rendszer kiépítésében vesznek részt, amelyre fél évszázad óta nem volt példa. Megjegyzi, hogy persze sokkal egyszerűbb a leggazdagabbaknak időnként felhívni egy-egy újságírót, hogy vagyonuk bizonyos részét jótékony célra adományozzák, minthogy egy pozitív irányú változás katalizátoraivá váljanak. Tulajdonképpen bort isznak és vizet prédikálnak.

Egy év múlva ismét visszatér majd Davosba az elit, talán még az ideinél is nagyobb összesített vagyonnal, a téma nem fog változni, megoldást viszont akkor sem fognak találni.

- zárja bejegyzését a szakértő.
(Címlapkép: a Világgazdasági Fórumnak helyet adó Davos. Forrás: Shutterstock)
koronvavirus
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
A lány, aki végrehajtotta a világ egyik legnagyobb hackertámadását, majd ezzel hencegett
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
koronvavirus