Elkezdtek hazaköltözni a kelet-európai munkások
Gazdaság

Elkezdtek hazaköltözni a kelet-európai munkások

Portfolio
Mivel egyre jobbak az életkörülmények szülőhazájukban, a kelet-európai országokból érkezett munkavállalók elkezdtek hazaköltözni Dániából - számol be a Bloomberg.
A dán munkaerőpiacon minden tizedik munkás külföldi, és jelentős részük a kelet-európai régióból származik. A lengyel munkások jelen vannak a koppenhágai metróvonal építésénél, a román vendégmunkások pedig a dán farmokon találnak állást.

A kelet-európai országokban tapasztalható életszínvonal azonban emelkedik, ezért egyre több innen származó munkavállaló gondolkozik el a hazaköltözésen. Ez pedig jelentős kihívás elé állítja a dán gazdaságot, mely már most is munkaerőhiánnyal küzd.

2013 eleje óta 80 ezer külföldi munkavállaló érkezett a skandináv országba, és ez részben magyarázza, hogy miért nem szállt el az infláció az országban. A külföldi munkavállalók megjelenése nélkül ugyanis akár 4,5% is lehetett volna a bérnövekedés éves üteme, közben viszont csak 2% volt az elmúlt 5 évben - mutatott rá Helge Pedersen, a Nordea vezető közgazdásza.
A kelet-európai gazdaságok helyzetének javulására hozza fel példaként az elemző, hogy Magyarországon és Csehországban a munkanélküliség mélyponton van, közben a lengyel fizetések az ezredforduló óta megduplázódtak. Erre pedig már a külföldön dolgozó kelet-európaiak is felfigyelnek. A dán statisztikai hivatal adatai szerint a nettó migráció üteme látványosan csökkent Lengyelországból és Romániából.

Karen Haekkerup, a dán agrár- és élelmiszerügyi tanács arra panaszkodott a cikk szerint, hogy a szektor teljesen kifogy a munkaerőből. "Amennyiben a kelet-európaiak hazamennek, akkor másokra van szükségünk, hogy átvegyék a helyüket. Ellenkező esetben rendeléseket fogunk veszíteni és ez az exportunknak fáj majd" - figyelmeztetett.
forint200117
koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Benzin
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavírus coronavirus virus