Előfizetői tartalom

Lassan terjed a részmunkaidő Európában: sokan csapdának érzik

Hollandiában a munkavállalók közel fele dolgozott részmunkaidőben 2016-ban, míg az uniós átlag épp csak megközelíti a 20%-ot. Hatalmasak a különbségek a nemek és az egyes régiók között Európában: a déli országokban például alacsony a részmunkadiőben dolgozók száma, és többségük kényszerből vállalja ezt a foglalkozási formát. A nyilvánvaló előnyei mellett hátrányokkal is jár, ha valaki kevesebb, mint heti 30-36 órát dolgozik, de akkor most örüljünk részmunkaidő lassú, de folyamatos európai terjedésének vagy sem? Megnéztük közelebbről a holland mintát és a részmunkaidő hatásait.

Az Európai Unióban lassan, de biztosan növekszik a részmunkaidőben dolgozók aránya, ami pozitívum olyan szempontból, hogy ez általában elősegíti a munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtését, és biztosítja a munakerőpiacra lépés lehetőségét olyan csoportok számára, akik korábban kiszorultak onnan (anyukák, diákok, idősek). Hollandia messze megelőzi ebben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés