Gazdaság

Az állam is beszáll a versenybe, hatalmas egészségügyi fejlesztés jön a fővárosban

Portfolio
Miközben a magán-egészségügyi piacon egyre nagyobb szereplők jelennek meg és alakulnak, bízva a piac töretlen bővülésében, addig jól látható, hogy az állam sem akar lemaradni. Ennek legjobb példája az Egészséges Budapest program. Ennek részleteit mutatjuk most be.
A kormány még tavaly júniusban döntött az Egészséges Budapest Program részleteiről. Ez a program fogja össze Budapesten és Pest megyében az egészségügyi fejlesztéseket. A cél fővárosi és megyei ellátórendszer minőségének hosszú ideje követelt javítása.

A 10 évre szóló, várhatóan 2026-ig tartó programon belül négy jelentős folyamat zajlik jelenleg párhuzamosan.

  • műszerbeszerzés a járó- és fekvőbeteg-ellátásban,
  • energetikai korszerűsítés előkészítése,
  • a térségi szakrendelők többségének felújítása, valamint
  • a kórházak megújításának és átszervezésének tervezése.

Utóbbi azt jelenti, a minél hatékonyabb ellátás érdekében három nagy centrumkórház fog létrejönni, társkórházakkal kiegészülve - írja a Magyar Idők.

  • Az észak-pesti, amely elsősorban a Honvédkórház köré épül,
  • A dél-pesti, amely az Egyesített Szent István és Szent László Kórház, valamint az Országos Kardiológiai Intézet területén épül, integrálódva az ide költöző, nemrég újraalakított Országos Trauma tológiai Intézettel, valamint
  • A dél-budai, amely egy teljesen új intézmény lesz.

A lap szerdai cikke szerint ez lesz az ország történetének legnagyobb egészségügyi állami fejlesztése, összesen 700 milliárd forintot szánnak erre. A programmal a kormány elsősorban a betegek biztonságát szeretné megerősíteni.

Cserháti Péter, az EBP miniszteri biztosa egy konferencián a napilap beszámolója szerint úgy fogalmazott, hogy a program keretében mintegy 188,5 milliárd forint sorsáról már megszületett a döntés.

A részletekből kiderült: megoldódik például az agyvérzés katéteres kezelése centrumokban, a gyermek-anyasági kapacitások arányos elosztása valósul meg a három térségben, a járóbeteg-szakrendelők elektronikusan összekötésre kerülnek a háziorvosi rendelőkkel és kórházakkal. Emellett összevonnak telephelyeket a tervek szerint.

Az EBP szolgáltatásfejlesztési igazgatója, Stubnya Gusztáv arra is felhívta a figyelmet, hogy a program részeként készül egy humánerőforrás-program is, amelynek kiemelt célja, hogy pluszforrást biztosítsanak a fővárosban dolgozó orvosok, ápolók megtartására és képzésére, ugyanakkor ne szívjanak el munkaerőt vidékről.

Korábban már mi is beszámoltunk arról, hogy már nemcsak a külföldi álláshelyek csábítóak az állami ellátásban dolgozó egészségügyi munkavállalóknak, hanem az egyre erősödő magán-egészségügyi piaci szereplők ajánlatai is.

A már jóváhagyott 188,5 milliárd forintos támogatásból eddig összesen 42,6 milliárd forintot fordítottak a járóbeteg-szakrendelők felújítására. Emellett az Országos Onkológiai Intézet idén több mint 5,5 milliárd forintot, hosszú távon pedig további 10,3 milliárd forintot fordíthat fejlesztésre.

Egyre forróbb a hazai egészségügyi ellátó-szolgáltató piac. A 2017-es nagy sikerű rendezvényünk után idén ősszel is megrendezzük a Portfolio Private Health Forum konferenciát, érdemes figyelni a Portfolio Konferenciák oldalát a közeljövőben.

A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
m3as