Gazdaság

Jól megy a világnak, de mindent megváltoztathat egy kereskedelmi háború

MTI
Portfolio
A világgazdaság az utóbbi hét év legerősebb ütemével, 3,9 százalékkal növekedhet idén a kereskedelem és a beruházások bővülésének köszönhetően, de Donald Trump amerikai elnök protekcionista politikája fenyegetést jelent a kedvező kilátásokra, egy kereskedelmi háború ugyanis veszélybe sodorhatja a növekedést - figyelmeztetett a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden közzétett időközi gazdasági előrejelzésében.
A párizsi székhelyű szervezet szakértőinek becslése szerint idén és jövőre is 3,9 százalékkal - 2011 óta a legerősebb ütemben - növekedhet a világgazdaság a 2017-ben elért 3,7 százalék után. Az előrejelzést 2018 és 2019 esetében 0,3 százalékponttal javították a legutolsó, novemberben kiadott jelentéshez képest, ami egyben azt is jelenti, hogy a világgazdaság bővülésének üteme megközelítette a pénzügyi és gazdasági világválságot megelőző két évtized 4 százalék körüli átlagát. A felfelé módosítást több tényező indokolta.

Egyrészt a beruházási aktivitás világszerte a korábban vártnál gyorsabban élénkül, másrészt a nemzetközi kereskedelem volumene 2017-ben hat éve nem látott ütemben növekedhetett, ami a magas üzleti és fogyasztói bizalommal társulva kedvező képet fest a jövőre nézve.

Jól megy a világnak, de mindent megváltoztathat egy kereskedelmi háború
Megjegyzés: A bal oldali ábrán a beruházási aktivitás GDP-növekedési hozzájárulása látható az USA, az euróövezet, India, illetve az összes többi ország esetében. A jobb oldali ábra a világkereskedelmi volumen éves változását mutatja.
Emellett a világgazdasági növekedés gyorsulásához érdemben hozzájárulhat a tavaly decemberben elfogadott amerikai adócsökkentés is, ami rövid távon nagy löketet adhat az USA GDP-bővülésének. Az új előrejelzés szerint idén 2,9 százalékkal, jövőre pedig 2,8 százalékkal gyarapodhat az Egyesült Államok hazai összterméke, a novemberi várakozásokhoz képest a 2018-ra várható növekedés ütemét 0,4 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,7 százalékponttal emelték. Az OECD azonban arra is figyelmeztetett, hogy a vállalatok adóterheit csökkentő politika csak rövid távon kedvez az amerikai gazdaságnak, középtávon már óvatosnak kell lenni, mert az még nagyobb költségvetési hiányt okozhat és fokozhatja az inflációs nyomást.

A világgazdaság tehát gyorsuló ütemben növekedhet idén, ezzel párhuzamosan viszont fokozott kockázatot jelent egy kereskedelmi háború kitörése, most, hogy Trump bejelentette vámintézkedéseit.

Ez kétségtelenül fenyegeti a fellendülést és a foglalkoztatottságot. Fontos, hogy csökkentsük a feszültségeket, mert meglehetősen nagy károkat okozhat egy kereskedelmi háború kitörése.

- jelentette ki Alvaro Pereira, az OECD főközgazdásza, hozzátéve, hogy rendkívül fontos a szabályokon alapuló nemzetközi kereskedelmi rendszer megóvása.

Egy kereskedelmi háború kitörése mellett a világszerte magas eladósodottság is problémákat okozhat, hiszen a monetáris politika szigorodásával párhuzamosan növekedni fognak az adósságszolgálat terhei. Ez a nagy jegybanki irányváltás egyben azt is jelenti, hogy megnő a veszélye egy nagyobb eszközár-korrekciónak (részvény, kötvény, ingatlan), különösképp a kockázatosabb eszközosztályokban, ami - ha mindez gyorsan történik - jelentős pénzügyi stabilitási kockázatokat hordoz magában - figyelmeztet az OECD.
GettyImages-1167008922
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1167008922