Gazdaság

Gyorsabb növekedéssel számol a jegybank

Portfolio
Javította növekedési előrejelzését a Magyar Nemzeti Bank, ugyanakkor az inflációs prognózisokat változatlanul hagyták. Az idei évre 4,2%-os GDP-növekedéssel kalkulálnak, jövőre 3,3%-kal, 2020-ban pedig 2,7%-kal nőhet a gazdaság. A növekedéshez a háztartások fogyasztása és a beruházások egyaránt érdemben hozzájárulnak, miközben a munkanélküliségi ráta csökken. Az infláció visszafogott maradhat, 2019 közepén érheti el fenntarthatóan a 3%-os inflációs célt.
Az idei évben 4,2%-kal növekedhet a magyar gazdaság az MNB friss inflációs jelentése szerint, ami 0,3%-ponttal magasabb, mint amit decemberben prognosztizáltak. Minimálisan a 2019-es növekedést is feljebb húzta a jegybank. Az MNB a korábban vártnál gyorsabb növekedést vár a beruházásokban és fogyasztásban is. Utóbbi annak köszönhető, hogy a bérek még gyorsabban nőnek, ami támogatja a lakossági fogyasztás bővülését. A nemzetgazdasági bruttó kereset 10% felett növekedhet az idei évben. A beruházások mögött technikai tényezők húzódnak meg, a 2017-es év bázisa ugyanis lejjebb került, vagyis "nincs új sztori" a beruházásokban.

Gyorsabb növekedéssel számol a jegybank

Jövőre 3,3%-kal, azt követően pedig 2,7%-kal nő a GDP az előrejelzés szerint. Ekkor már szerényebb mértékben, de továbbra is érdemben nő a háztartások fogyasztása, a beruházások azonban 2020-ban már visszaesnek. Ekkor már alacsonyabb béremelkedéssel lehet számolni, miközben a foglalkoztatás tovább nő, és a munkanélküliségi ráta 2020-ban 3,5%-ra csökken.

A beruházások 2020-as visszaesését az MNB szerint magyarázza, hogy
  • több nagyberuházást a következő években adnak át (ezzel beépülnek a bázisba),
  • a fiskális impulzus negatív lesz akkorra,
  • az EU-pénzek effektív felhasználásnak kifutása is 2020-ra tehető,
  • és a jelenlegi szabályozás alapján a kedvezményes lakásáfa 2020-ban megszűnik, ezért 2019-ig időzítik a vállalatok a lakásoknak az átadását.


A gyors béremelkedés azonban nem okoz komoly inflációs nyomást. Idén 2,5%-os pénzromlással számol a jegybank, jövőre 2,9%-os, azt követően pedig 3%-os inflációval számol a jegybank. A jelentés szerint 2019 közepén éri el az infláció fenntarthatóan a 3%-os értéket. Az importált infláció alacsony - az eurózónában tartósan mérsékeltek az inflációs folyamatok -, miközben historikusan alacsony szinten tartózkodnak a lakossági inflációs várakozások.

Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója hivatkozott a Portfolio interjújára, ahol Willem Buiter, a Citigroup egykori vezető közgazdásza is kisebbfajta csodának minősítette a magyar helyzetet, ahol gyors a bérnövekedés és alacsony az infláció. "Az infláció nem halt meg, a masszív keresletnövekedés hatására felkúszik a 3% közeli szintre, ami 2019-ben be is következhet" - mondta Virág Barnabás. A strukturális tényezők tartósan visszafogják az inflációt, de megvannak azok a keresleti tényezők, amelyek hatására elérjük a 3%-os célt - fogalmazott. Szerinte jó, ha egy felzárkózó gazdaságban magasabb az inflációs cél, mint a fejlett gazdaságokban.
parlament
GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
parlament